View Single Post
Staro 24.09.2013., 23:38   #13
Ico2005
Premium
Moj komp

Ico2005's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Ista stvar kod mene. Probaj slijedeće (meni je upalilo i još pali): Uzmi fen i stavi ga na ispuh gdje izlazi toplina, odmakni 3-4 cm. I raspali jedno minutu, minutu i pol (probaj prvo minutu, ako ne ide dodaj još pola) - meni pali na minutu i 20. Grij tako da ti topal zrak ide na tipkovnicu i u taj otvor, manje na donji dio laptopa. Na takav način vraćaš toplinu kroz heatsink natrag na procesor od grafičke u kojem i leži problem jer navodno taj GPU od ATI-ja je loše postavljen na matičnu i ima hladan spoj koji nakon nekog vremena pravi takve probleme. Nakon toga kresni laptop i mora proradit. Velika šansa je da ćeš to morati raditi kod svakog paljenja kada je hladan. Na ovo sam naletio slučajno, na youtube-u, gdje je neki lik HP-a tako kresnuo.

Ako ne želiš mjenjat matičnu, jedini dugotrajniji način je da se to riješi da se matična ispeče u rerni, za par dana idem kod frenda pa ćemo malo peć kolače. Veli da je ispekao ploča i grafičkih za omanji kamion i da su sve dobro radile. 200 stupnjeva ali staviti tek kad se rerna ugrije do kraja, 8-10 minuta (ni sekunde više od toga, optimalno je 9, sve više od 10 minuta vodi ka oštećenju komponenti) i rerna mora bit u vaser vagu ravna (da se ne prelije lem gdje ne treba i spoji 2 kontakta). Sa donje strane se ispod cijele ploče stavi alu folija, na foliju se stave kuglice ili kockice od folije i onda na te kockice matična, kockice idu na rubove da se ne zaljepi folija za ploču kad se lem rastali (folija, gore kockice i gore na njih matična). Staviti na sredinu u rernu. Poželjno je zaštititi folijom sve dijelove koji se ne peku, pogotovo plastične konektore. Nakon toga van iz rerne i hlađenje barem 20 minuta. I kad se lijepo lem rastopi i počepi hladne spojeve - problem rješen.

Ima i drugi način gdje se sa puhalicom od 200 stupnjeva ( fen za skidanje boje) zagrije samo grafički čip odozgora jedno 5-7 minuta i sve ponovo radi.

Javim rezultate.

Zadnje izmijenjeno od: Ico2005. 25.09.2013. u 02:29.
Ico2005 je offline   Reply With Quote