Tema: Automobili
View Single Post
Staro 09.09.2013., 18:08   #7247
Juan
Premium

Juan's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor MadBoY Pregled postova
Taj pausal bi bila najveca glupost ikad. Ako ti mislis da mozes sigurno voziti 200km/h slobodno vozi. Postoji ti i sada pausal za takve stvari a zove se kazna za prekoracenje brzine.
To sto netko tko je bogat moze kupiti dobar auto i dobre gume ne znaci da je dobar vozac, plus sto nije problem u tome sto ti osobno mozes sigurno voziti 200km/h, vec je problem u drugim vozacima. Lijepa bi palacinka nastala kada bi u sred sezone sa 200 km/h se zapucao u nekog talijana/madjara/kogagod.

I sam sam često na nekom limitu pa ne pametujem, ali očito je da 99,99% vozača misli da okrugli znak sa crvenim rubom i brojem u sredini označava minimalnu dopuštenu brzinu, odnosno ako na njemu piše 60 to znači da moraš voziti barem 60 itd.
Kome je i to premalo, i tko se smatra dovoljno sposobnim i bogatim nek vozi koliko hoće ali i nek snosi odgovornost.

Ne, ne i ne podržavam pojedince koliko god imali brze aute da jure 200 po AC jer nije za tu brzinu projektirana i ne može me nitko uvjeriti da će brže reagirati i zaustaviti vozilo pri 200 u dobrom autu naspram reagiranja i zaustavljanja u prosječnom autu koji vozi prosječnih 100-140 km/h.

Put kočenja povećava se s kvadratom brzine, tj. pri duplo većoj brzini put kočenja je 4 puta veći.
Da bi se prosječan auto zaustavio sa 100km/h treba mu cca 40-60 metara, dok mu sa 200 km/h treba 160 metara. Ne vjerujem da bilokoji naturpijani auto može zakočiti za 40 metara sa 200km/h na 0km/h, rezultati se uglavnom vrte oko 150-170 metara.
Refleksi vozača kolikogod bili "bolji" opet su izjednačeni jer vozač u sporom autu može imati duplo sporije reflekse jer se za vrijeme od uočavanja moguće opasnosti do reagiranja ipak nalazi u vozilu koje je prešlo duplo manji put.

Nadalje, prosječan automobil do nekih razumnih brzina ne zaostaje puno za jurilicom po pitanju zaustavnog puta, jer su kod jurilica diskovi većeg promjera, veće i višeklipne čeljusti no te prednosti dolaze do izražaja samo na većim brzinama i učestalijim kočenjima. Vozio sam isti auto sa 239 i 288 mm diskovima (glavni kočioni je bio isti) i kočenje pri 60-100km/h je podjednako.

Zadnje izmijenjeno od: Juan. 09.09.2013. u 18:24.
Juan je offline   Reply With Quote