View Single Post
Staro 13.08.2013., 12:22   #5882
Garro
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jun 2009
Citiraj:
Autor quazar912 Pregled postova
OK,
primjer 1 - popust 5% je niš...dakle mazanje očiju kupcu, on je sretan jer je izvukao popust, trgovina to ne osjeti, ako netko ne traži popust njima dobro
Čekaj, ne kužim. Najprije objašnjavaš da se ne može dobiti popust od 5-15% jer marže nisu 30-50%,
Citiraj:
i sve bi to imalo smisla kad bi marže bile 30-50% pa ti prodavač uvijek može dat 5-15% dole, al marže nisu tolike i ne navodite ljude na krive zaključke.
a onda odjednom popust od 5% je mazanje očiju kupcu i trgovina to ne osjeti? Naravno da znam da imaju dogovoreno na što mogu davati popust, ali isto tako znam da popust neću dobiti ako ne pitam.
Popust bi bio 10% da sam tako htio. Nije mala para za telku koja je koštala 12 tisuća kuna.
Citiraj:
primjer2 - niš revolucionarno, uvijek se kod otvaranja neke fensi trgovine nude popusti kak bi se zajebala konkurancija i kak bi metodom usmene predaje ispalo da je taj dućan "super-povoljan" - nakon toga cijene ko i svagdje drugdje.
Koliko si ono u prvom postu rekao da su marže? Ta ista trgovina je u četvrtom mjesecu ove godine srušila sve cijene starih modela za cca 25-30%. Da li misliš da su poslovali taj dan sa gubitkom zbog popusta od 20%?
Citiraj:
primjer 3 - što ti to govori - Ronis (inače aposlutno najskuplji u HR) ima zaradu od 5 hiljada kn samo za jedan prodani primjerak. Ti si tu povukao mudar potez jer nakon toga oni nisu imali nijedan argument za ne dat popust. Iako nakon toga su oni ili gadno zaprijetili tom Modulu 9 sa inspekcijana za zaštitu trž. natecanja il su konačno malo sreddili svoje MPC.
Iako ova terija ti nije najbolji primjer jer malo ko danas ima mogućnosti dat za TV 15 000kn, ja govorim o običnim ljudima koji ne mogu očekivat da će TV od 3800 dobit za 2500, eventualno možda za 3600kn ak imaju sreće.
(jer sjeti se HI-FI - marže sa 40-60% (MPC 50 000kn), odjednom padnu na 10-20% (MPC onda 25000kn) s tim da priodavač i dalje može trljat ruke kad proda takav komad elektronike!!!!
Slažem se, i sam vjerujem da su u mainstreamu cijene izjednačenije. Naravno da je nerealno da se na telki koja košta 3800 kn može dobit 30-ak % popusta, ali je vrlo realno da se može dobiti nekih 5-10%, ovisno o situaciji.
Citiraj:
primjer 4 - pošto sam i ja radio baš na takvim jestima, dobro je bilo dogovoreno na koje artikle mogu dat popus onako u priči sa kupcem iz razloga: proizvod se ne prodaje, stari model, dugo stoji...
Novi model parne stanice (tada), tek došla u Hrvatsku, Niti je stari model, niti je stajala niti su mogli znati kako će se prodavati.

Citiraj:
nije uvijek popust očekivano rješenje. Treba znat kad naletiti..
Tako je, treba znati kada naletiti. Naravno da ću kupovati prošlogodišnji model telke u travnju ako ovogodišnji nisu neka revolucija. Naravno da ću se prvo informirati o cijenama. Tako naravno da ću pregovarati. I ne treba biti popust koji ću ispregovarati. Može produljenje jamstva, može neki goodie (tipa HDMI kabel...)...

Poanta mog posta je da se može i treba cjenkati u trgovačkim centrima, pa makar i za 5%, a da fiskalizaciju prvo treba razumijeti čemu služi, a ne da je babaroga za svaku zamislivu stvar.
Garro je offline   Reply With Quote