View Single Post
Staro 13.08.2013., 10:05   #5881
quazar912
Premium

quazar912's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
Citiraj:
Autor Garro Pregled postova
Primjer 1: Technomax prije dvije-tri godine, predmet Panasonic 46GT30. Nakona par minuta razgovra sa prodavačem, pristao je na 5% popusta, a onda sam još izvadio bon sa dodatnih 5% popusta koji sam dobio jer sam kupio perilicu suđa kod njih mjesec dana ranije. Onda smo se dogovorili da mi umjesto 5% popusta da petogodišnje jamstvo. Mogao sam dobiti još dodatni popust za gotovinu, ali sam plaćao Amexom na 12 rata. U retrospektivi, ipak bi bilo bolje da sam uzeo popust, a ne jamstvo jer je Technomax propao, ali nema veze.

Primjer 2: Panasonic prije godinu dana otvara dućan u Arena centru i daje 20% popusta na cjelokupni asortiman, bez obzira na način plaćanja, samo taj dan. Ne vjerujem da su radili na gubitku.

Primjer 3: Ronis prije mjesec dana, predmet Samsung 55F8000. Cijena koju mi nudi je 21 tisuća kuna, na što im kažem da u Modulu Devet imaju takav televizor sa 5 godina jamstva za 16 tisuća kuna (uz plaćanje gotovinom). Nakon provjere, Ronis mi nudi tu telku za 17 tisuća kuna uz plaćanje Amexom na rate (beskamatno) i 5 godina jamstva.

Primjer 4: Technomarket u West Gate-u prije godinu dana, predmet Philips parna stanica od cca 3000 kn i pripadajuća daska za peglanje od cca. 1000 kn. Nakon deset minuta razgovora sa trgovcem, premišljanja i neodlučnosti (moš mislit, žena mi je rekla da hoće tu peglu, a ja ne izlazim bez nje ), uspijem iskamčit 10% popusta na gotovinu i petogodišnje jamstvo/osiguranje koje pokriva sve živo.

Mogu ti dati još hrpu primjera, ali samo ću ti reći da još do sada nisam kupio neki skuplji komad tehnike u trgovačkom za cijenu koja je izvješena. Ne govorim o ciganjenju tipa deranje s vrata "daj 20% popusta i kupujem" nego o normalnom i kulturnom razgovoru i dogovaranju. A ti se smij, LOLaj i plaćaj cijenu koju trgovac traži...
OK,
primjer 1 - popust 5% je niš...dakle mazanje očiju kupcu, on je sretan jer je izvukao popust, trgovina to ne osjeti, ako netko ne traži popust njima dobro.

primjer2 - niš revolucionarno, uvijek se kod otvaranja neke fensi trgovine nude popusti kak bi se zajebala konkurancija i kak bi metodom usmene predaje ispalo da je taj dućan "super-povoljan" - nakon toga cijene ko i svagdje drugdje.

primjer 3 - što ti to govori - Ronis (inače aposlutno najskuplji u HR) ima zaradu od 5 hiljada kn samo za jedan prodani primjerak. Ti si tu povukao mudar potez jer nakon toga oni nisu imali nijedan argument za ne dat popust. Iako nakon toga su oni ili gadno zaprijetili tom Modulu 9 sa inspekcijana za zaštitu trž. natecanja il su konačno malo sreddili svoje MPC.
Iako ova terija ti nije najbolji primjer jer malo ko danas ima mogućnosti dat za TV 15 000kn, ja govorim o običnim ljudima koji ne mogu očekivat da će TV od 3800 dobit za 2500, eventualno možda za 3600kn ak imaju sreće.
(jer sjeti se HI-FI - marže sa 40-60% (MPC 50 000kn), odjednom padnu na 10-20% (MPC onda 25000kn) s tim da priodavač i dalje može trljat ruke kad proda takav komad elektronike!!!!

primjer 4 - pošto sam i ja radio baš na takvim jestima, dobro je bilo dogovoreno na koje artikle mogu dat popus onako u priči sa kupcem iz razloga: proizvod se ne prodaje, stari model, dugo stoji...

nije uvijek popust očekivano rješenje. Treba znat kad naletiti...
quazar912 je offline   Reply With Quote