ne znam dal sam jedini koji ne podržava to da pas sam ide i leti ljudima da se igra s njima.
znam kakav sam ja, da mi pas ne smeta, ali ako te ne zovem- ne prilazi mi.
u tom duhu sam odgajao svojega. ako te netko pozove na igru- odi, u suprotnom ga ignoriraj.
vrata su mogla biti otvorena koliko god su htjela, nema šanse da ode van ako mu se ne dozvoli ili ako nitko nije s njim. poštar mu je uredno davao u zube pakete da mu ih pridrži dok mi rješavamo papire... ali... puno znoja i živaca popuca, i da bar pregrmiš godinu- dvije nego ga cijelo vrijeme upozoravati i sl. ali ga bar možeš lako pročitati pa znaš svaku potencijalnu prijetnju.
razmaženost po meni nije vrlina jer mi daje dojam ne kontroliranog psa. imao sam prilike vidjeti kako lako razmaženost(ona pretjerana zaigranost) prijeđe u nesigurnost i agresiju.
i drugi, tj. treći pes će sigurno biti staff, ali drill od trećeg mjeseca. po mogućnosti kada budem živio sam. iiii da sam iznesem mišljenje da bi volio više pasa sretati po trgovačkim centrima i sl. gdje se okuplja veliki broj ljudi. ne da to preraste u livade nego kontrolirana pomoć u socijalizaciji psa.
iii, potpis ko kuća na amd-jca oko papira, muke i rizika koji dolaze sa tim psom.
ovako, zanimljivost je da od onolike mase pitova, stafova i sl. pasmina, samo je nas 700tinjak registrirano i prijavljeno u hrvatskoj
@Mar...
osobno, kao ljubitelj stafova, zagovaratelj te pasmine, onako... ljubitelja na n-tu (na ulici prilazim samo njima)
to je pravi kućni i obiteljski pas (govorim o odgojenom). pas koji će te čuvati i voljeti više od sebe. koji će i na rubu svih snaga isčupati snage i pronaći srčanosti da još više i jače potrči za tobom na biciklu, lopticu će i sakat uloviti.
pas kojeg kad korigiraš ne upadne u depru nego sve odradi vojnički i stojički !
ima srca kao ni jedan !
inteligencija, ne laje, ne buni se, lak za održavanje (govorim o dlaci, kupljenju dreka i sl.)
govoriti o ljepoti je suvišno, pojedinci...
za dominaciju, kontrolu i sve ostalo... tu si ti čovječe da se postaviš, da poznaješ svog psa, da predvidiš i da si korak ispred. i kad i ako dođe do sranja da mirne ruke i hladne glave znaš kako postupiti.