View Single Post
Staro 26.07.2013., 17:02   #34623
zgmmax
(-(-(-(--)-)-)-)
Moj komp

zgmmax's Avatar

Datum registracije: Sep 2009
Posto imam viska vremena sam malo istrazivao u svezi i glede GPSa na mobitelu.

U bespucima interneta sam naletio kako staviti Topografsku kartu 1:25000 (TK25) ista ona koja se moze vidjeti i na Arkodu u Orux Maps (na srecu, aplikacija je dostupna samo za Android uredjaje :P) pa sam se odlucio i napisati male upute
Ne znam dal znate ali prije par godina je bilo problema sa tim kartama (TK25) i par ljudi je zavrsilo na obavjesnom razgovoru u muriji jer su karte bile od JNA i kao takve su bile Vojna tajna da li je i to sada tako nemam pojma tak da to koristite na vlastitu odgovornost

Uglavnom da se bacim na tutorijal
1. Kao prvo morate imati Android uredaj
2. Skinite i instalirajte OruxMaps aplikaciju
3. Kod pokretanja u gornjem desnom cosku kliknite na zadnju ikonu (zemljopisna karta)
4. Kliknete na „Switch map“ pa na „Online“
5. Iznad „Offline opcije“ kliknite na ikonu “WMS“
6. Kada se otvori prozor „WMS Creator“:
• tocka 1. - upišite: „geoportal.dgu.hr/wms?LAYERS=TK25&FORMAT=image/jpeg&SLDRULE=0&TRANSPARENT=FALSE&SERVICE=WMS&VERSION=1.1.1&REQUEST=GetMap&STYLES=&SRS={proj}&BBOX={bbox}&WIDTH=256&HEIGHT=256“ bez http:// i bez navodnika i potvrdite s „OK“ na kraju retka;
• tocka 2. - Odaberite Layer TK25 i stisnite „OK“
• tocka 3. - Testirate zumove
• tocka 4. - postavite zumove, tu sami eksperimentirajte. Ja sam stavio minimum 10 i maximum 17
• oznacite „Cache“
• oznacite „Download“
• upisite zeljeno ime mape (npr. Hrvatska TK 25)
• kliknite „Create“
7. Sada vam se zatvorio prozor „WMS Creator“ i pojavio vam se popis „ONLINE“ mapa. Pri samom dnu se nalazi ime mape „WMS:Hrvatska TK25“ nakon sto kliknete na to otvoriti ce vam se TK25 mapa u Oruxu koja je u „Online“ modu
8. Ako vam ne pasu zoom leveli onda morate obrisati novo kreiranu mapu „WMS:Hrvatska TK25“ dugim pritiskom na ime i „Delete“.
I ponovite ponovo postupak od koraka br. 6. Tocka 4

Kako bi se TK25 karta mogla koristiti u „Offline“ modu potrebno ju je downloadati. To se radi na nacin da odzumirate dok vam se ne prikaze cijelo podrucje koje zelite downloadati.
Nakon toga kliknite ponovno na ikonu iz koraka 3. (ikona zemljopisne karte)i negdje u sredini ekrana imate opciju „Map Creator“.

Odaberite jedan zeljeni kut mape i pritiskom na suprotni kut zeljene mape ce se definirati prostor koji ce pokrivati vasa mapa i automatski ce se na zaslonu oznaciti prostor koji ste odredili i nakon toga je potrebno stisnuti na plavu kvacicu. Nakon toga je potrebano dati zeljeno ime mape (npr. „Sljeme“) i kliknuti na „Download“.

Kada se mapa skine, ponovo kliknete na ikonu iz tocke 3. Pa onda na „Switch map“ > “Offline“ > i odaberete mapu „Sljeme“.

Valjda ce nekome dobro doci u istrazivanju novih staza u svome kraju

Zadnje izmijenjeno od: zgmmax. 26.07.2013. u 17:08.
zgmmax je offline   Reply With Quote