View Single Post
Staro 10.06.2013., 14:38   #1568
Penryn
Premium
Moj komp

Penryn's Avatar

Datum registracije: Jun 2008
Citiraj:
Autor skitnica Pregled postova
Koje su to aplikacije bile u vrijeme izlaska q6600? Ni danas ih nema bas previse. FX je u multihhread aplikacijama bolji od i5 3570K a jeftiniji. Pogledaj Cinebench kao najbolju referencu.

Ono sto govori o tome da ce igre uskoro, a ne "jednog dana" koristiti 8 jezgri je hardware u novim konzolama. Zna se da se igre primarno rade za konzole a cinjenica da ce se raditi upravo za AMD 8 core procesor tj. specificnu arhitekturu i podrzane instrukcije mogla bi znaciti da ce i PC verzije biti optimizirane za AMD. Optimiziranost je bitnija od sirovih performansi.
Pa bilo ih je tada dosta, uglavnom sve koje se tiču video obrade, 3D renderinga itd. Evo ovdje možeš vidjet koliko je čak i na malom default taktu, 2.4GHz, bio brži od E8400. Paint.net, x264, Sony Vegas, Cinema 4D.. bilo ih je dosta.
Hoću reć da je Q6600 bio pošteno jači procesor od E8400, samo što su tadašnje igre jedva koristile i 2 jezgre a kamoli više, pa je pola Q6600 bilo praktički neiskorišteno.
Sadašnja situacija je takva da FX-8320 sa svojih '8 jezgri' ima praktički jednake performanse kao i5-3570k, i to u aplikacijama koje iskorištavaju svih 8 jezgri.
Znači jedini način da za godinu-dvije bude brži od i5 je da software bude bolje optimiziran za njegovu arhitekturu, a to može biti i ne mora, teško je sada govoriti napamet.
Iz ove usporedbe sam isključio cijenu i potrošnju, jer ne govorimo o tome koji je isplativiji ili štedljiviji, efikasniji.
Mene recimo od FX-8 odbija njegova abnormalno visoka potrošnja, više nego visoka cijena kod Intela. Nekome je bitno da uštedi na procu 300kn ali ga nije briga za visoku potrošnju, itd itd.
Iako, na FX-u se i ne uštedi baš puno jer se treba uzeti neki cooler od bar 200kn da bi bio hladan i tih, osim ako ne želiš slušati stock pilu na 5000rpm u idleu.

Zadnje izmijenjeno od: Penryn. 10.06.2013. u 14:57.
Penryn je offline   Reply With Quote