Tema: Automobili
View Single Post
Staro 30.05.2013., 17:27   #6188
jopis
gadget freak
Moj komp

jopis's Avatar

Datum registracije: Oct 2009
Citiraj:
Autor Old Iggy Pregled postova
U kojima to?

Problem je u svemu - potrošnji goriva, neravnomjernom trošenju gume, povećavanju temperature, skraćivanju vijeka trajanja. 99% ljudi neće svući gumu ni da je prazna.
Kod previsoke slično - neravnomjerno trošenje, neudobnija vožnja.

Proizvođači jako dobro znaju i to bitno bolje od bilo kog od nas zašto je preporučen tlak toliki koliki je naveden u uputama.
Peugeot 307 2.0hdi 2.5bara, 308 2.0benz 2.6 bara, VW Polo 1.6 16v 2.6bara, Bmw X1 2.5 bara, itd., to je samo ovako na prvu, recentniji koje sam uživo imao pred sobom...

A za ovo ostalo, o itekako će se svući guma na niskom tlaku, a kamoli da je prazna, nismo jedan slučaj u radioni imali....
Temperatura se povećava kod previsokog tlaka, a ne preniskog, vijek trajanja, to stoji, smanjuje se u oba slučaja, neravnomjerno trošenje ponajprije uzrokuju neispravni elementi ovjesa (kugle, spone, krajnici, letva volana, seleni). Neudobnija vožnja, to se manifestira tek na ekstremno previsokim tlakovima... Itd. Ak te još šta zanima, pitaj

Edit - ti radeon u svakoj temi prosipaš neutemeljene mudrosti ili ti je jednostavno dosadno u životu? Jel ti znaš što je niskoprofilna guma uopće? Upravo se u manjim dimenzijama, eto konkretno kod pola pumpa višim tlakom, dimenzija ti je 195/45 R15. Eto, baš u 15", a fyi isti tlak ide i na polo sa 185/55 R14 gumama, vidi vraga, u 14".... I da, to je propisano od strane proizvođača. No, razumijem da je ovo pce forum, pa je i logično da ima mudraca kao ti koji eto lupe samo da napišu nekog vraga...
Sigurnost u vožnji i kočenju!??! Pa majstore moj, sad ti vidi ako je gazna površina gume određenih dimenzija na 2.5 bara, a tebi je guma 'oprazna', na npr 1.7 bara, i imaš s time veću gaznu površinu=veće trenje, tj kontakt sa površinom; da li je kočenje bolje ili nije? Na stranu to što će se guma uništiti od takvih par kočenja, bilo s abs-om ili ne, ali efekt kočenja je nešto sitno bolji zbog gore navedenog

Zadnje izmijenjeno od: jopis. 30.05.2013. u 17:32.
jopis je offline   Reply With Quote