Hladenje, napajanje i raspored elemenata u kucistu
zamjenjen stock vent sa 140mm - Xilence 2CF
4. i 5. - 2 x 120mm - stock ventilatori sa kucista Zalman Z11 Plus - ZA1225CSL. Cini mi se da su slicni kao i ovi ovdje.
6. 120 mm - vent od napajanja (OCZ Fatal1ty 750W).
Do prije dva dana situacija je bila slijedeca:
- Excalibura nije bilo
- Rad od procesora je bio okrenut sa rebrima vertikalno - kao, hladio je i RAM
- Napajanje je bilo okrenuto "prema vani" - dakle, nije vuklo zrak iz kucista nego "sa poda".
Excalibur je sada ovdje privremeno - bucan je taj mali gad, previse bucan  Btw, zakacio sam ga vezicama koje se mogu vidjeti na slikama.
Dakle, promjene su:
- dodan excalibur
- okrenut rad od procesora da moze zrak prolaziti "vodoravno" kroz njega
- okrenuto napajanje da ispuhuje zagrijani zrak iz kucista
Temperature sam mjerio sa par alata (Aida64, Core Temp, AXTU - ASRock Tuning Utility, Sapphire Trixx, FurMark), i prikazao sam ih u tablici na zadnjoj slici.
Sad mene zanima slijedece:
1) CPU:
- Da li je normalno da se taj procesor popenje tako visoko?
- Da li je uopche normalna ta temperatura u idle-u?
- Cim pokrenem nesto procesorski zahtjevno - njemu je dovoljno svega par sekundi da se temperatura podigne na +50 stupnjeva - doslovce se temperatura podize za 1°C / 1°sec, a i brze.
2) GPU:
- Da li su normalne te radne temperature: 40ak stupnja u idle-u i 70 pod full load-om?
- Da li grafickoj mozda "smeta" sto je od CPU hladnjaka udaljena svega kojih 4mm?
3) PSU:
- Napajanje mi se ne svida, tj. "glasan" je ventilator --> cuje se kao neko "pistanje" iz njega, nije da sad to nesto grebe ili tko zna sta, ali jednostavno mu je to u krvi valjda - citao sam po raznim mjestima da znaju ventovi na OCZ napajanjima biti glasniji.
Ima tko kojih prijedloga o kvalitetnom modularnom(!) i tihom napajanju?
4) Razmisljam da sve (120mm) ventilatore poskidam i zamjenim sa Sycthe-ovima.
U oko su mi upali "Gentle Typhoon" i "Slip Stream". Ciljam na tisinu - komp mi radi 24/7 i smjesten je u spavacoj sobi, tako da bi htio i malo spavati u (kolikoj-tolikoj) tisini
Ove od 140 mm ne bih mijenjao - Spire sa prednje strane me sluzhi super - tih je i lijepo hladi. A Xilence na procu - odlicno hladi, tih je i ima metalna krilca
Eto, bilo koji prijedlozi i ideje su dobrodosli.
Slike u prilogu. -->
Pozdrav i postovanje.
Noviji sam clan ovih foruma, i prolistao sam teme na ovom sajtu, i imam par pitanja i nejasnoca. S obzirom da se
vecina toga odnosi na "problem" hladenja, temu sam prikacio ovdje.
Kao prvo, konfiguracija:
MoBo: ASRock 970 Extreme4
CPU: AMD Phenom II x4 965 BE
RAM: 2 x 4 GB DDR3 Mushkin Ridgeback
GPU: Sapphire HD 5850 Xtreme
Storage:
- SSD: Corsair Force GT 90GB
- HDD: WD Green 2TB (WD20EARX)
PSU: OCZ Fatal1ty 750W
Case: Zalman Z11 Plus
Ventilatori (po brojevima sa slike)
1. 120 mm - Cooler Master Excalibur
2. 140mm - Spire
3. Rad - Cooler Master GeminII SF524 --> zamjenjen stock vent sa 140mm - Xilence 2CF
4. i 5. - 2 x 120mm - stock ventilatori sa kucista Zalman Z11 Plus - ZA1225CSL. Cini mi se da su slicni kao i ovi ovdje.
6. 120 mm - vent od napajanja (OCZ Fatal1ty 750W).
Do prije dva dana situacija je bila slijedeca:
- Excalibura nije bilo
- Rad od procesora je bio okrenut sa rebrima vertikalno - kao, hladio je i RAM
- Napajanje je bilo okrenuto "prema vani" - dakle, nije vuklo zrak iz kucista nego "sa poda".
Excalibur je sada ovdje privremeno - bucan je taj mali gad, previse bucan  Btw, zakacio sam ga vezicama koje se mogu vidjeti na slikama.
Dakle, promjene su:
- dodan excalibur
- okrenut rad od procesora da moze zrak prolaziti "vodoravno" kroz njega
- okrenuto napajanje da ispuhuje zagrijani zrak iz kucista
Temperature sam mjerio sa par alata (Aida64, Core Temp, AXTU - ASRock Tuning Utility, Sapphire Trixx, FurMark), i prikazao sam ih u tablici na zadnjoj slici.
Sad mene zanima slijedece:
1) CPU:
- Da li je normalno da se taj procesor popenje tako visoko?
- Da li je uopche normalna ta temperatura u idle-u?
- Cim pokrenem nesto procesorski zahtjevno - njemu je dovoljno svega par sekundi da se temperatura podigne na +50 stupnjeva - doslovce se temperatura podize za 1°C / 1°sec, a i brze.
2) GPU:
- Da li su normalne te radne temperature: 40ak stupnja u idle-u i 70 pod full load-om?
- Da li grafickoj mozda "smeta" sto je od CPU hladnjaka udaljena svega kojih 4mm?
3) PSU:
- Napajanje mi se ne svida, tj. "glasan" je ventilator --> cuje se kao neko "pistanje" iz njega, nije da sad to nesto grebe ili tko zna sta, ali jednostavno mu je to u krvi valjda - citao sam po raznim mjestima da znaju ventovi na OCZ napajanjima biti glasniji.
Ima tko kojih prijedloga o kvalitetnom modularnom(!) i tihom napajanju?
4) Razmisljam da sve (120mm) ventilatore poskidam i zamjenim sa Sycthe-ovima.
U oko su mi upali "Gentle Typhoon" i "Slip Stream". Ciljam na tisinu - komp mi radi 24/7 i smjesten je u spavacoj sobi, tako da bi htio i malo spavati u (kolikoj-tolikoj) tisini
Ove od 140 mm ne bih mijenjao - Spire sa prednje strane me sluzhi super - tih je i lijepo hladi. A Xilence na procu - odlicno hladi, tih je i ima metalna krilca
Eto, bilo koji prijedlozi i ideje su dobrodosli.
Slike u prilogu.
|