View Single Post
Staro 22.04.2013., 00:54   #290
Forace
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2012
A joj - za početak.

Drugo na mobitelu sam pa ću bit kratak.

1. ak niko ne napiše napisat ću ja sutra kad se vratim sa ispita

Imaš recimo 18-200 objektiv. Te dvije cifre određuju široki kut i mogućnost približavanja objekta odnosno uski kut (ajmo to tako nazvat). Široki kut bi ti značilo da sa neke normalne udaljenosti možeš slikat vrstu ljudi, ili da recimo zagrebsčku katedralu možeš uslikat stojeći ispred nje. Što ti je broj veći to moraš bit dalje od objekta da bi stao u kadar. Logično jer povećanje broja znači automatski zumiranje.

Drugo: otvor blende to su oni decimalni brojevi. E sad napamet nisam siher, znam da što je manji to je moguća veća dubinska oštrina, al to nije predmet sad. Uglavnom ovisno o otvoru blente (prozor kroz koji svjetlo ulazi) ovisi brzina okidanja što za sobom povlači i osjetljivost senzora. ISO osjetljivost. itd.

Jednom u životu kad radiš sa dslr.om onda moraš naučit te neke osnove, jer jednostsvno automatika na dslr.u ne koristi puno. Moram priznat da neću nikad vjerojatno sebi kupovst dslr bez bljeskalice dodatne jer ona njemu - koje je to ograničenje. (imo sam prilike radit na eos 350D i 400D), a i 18-55 stock nije nešto. Puno je ptica odletjelo nezapaženo . Evo recimo tih 55 nije dovoljno za približit vrapca (10 cm) sa nekih koliko 20-50m.

Nek netko stručniji približi na relanim primjerima te brojke.

Toliko za sad od mene .
Forace je offline   Reply With Quote