Evo nakon toliko muke napokon sam riješio.
Zanimljivo, da bi radio USB mass storage device, mora biti uključen(omogućen) i USB i USB Print Server .?

U tome je bila kvaka.
Ja sam normalno USB stavio na ON ,a USB Print server ostavio na OFF. Razmišlajući logikom pošto neću spajati printer nema ni razloga da ga u postavkama stavim na ON. No eto, vidš vraga, da bi radio samo USB moraju i jedno i drugo biti omogućeni.
FTP radi i sve je OK.
E, sad me zanima kako postaviti da se taj USB ponaša kao nekakav udaljeni HDD ?
Naime, želio bih mu pristupiti preko Linux receivera(dreambox) kao udaljenom HDD-u. Znači ne preko FTP-a ili Http-a. Ja receiverom mogu mountati HDD na kompjuteru ( odaberem na komp. folder koji želim share-ati i na receiveru unesem IP adresu kompa i folder koji sam odlučio share-ati, odaberem CIFS i to je to).
Mogu li na isti način preko receivera mountati i ovaj USB stick koji je u modemu ?
Na modemu sam File server sam stavio na ON, pod description mi piše CIFS Server, kreirao sam korisničko ime i odabrao sam folder na USB-u koji želim share-ati. Gdje griješim ? Da li tamo pod CIFS Server treba pisati nešto drugo - možda SMB server ?
Negdje sigurno griješim jer ni preko kompjutera ne mogu pristupiti tom USB-u kao mountanom mrežnom disku. Mogu mu pristupiti samo preko FTP-a.