Citiraj:
Autor Thermaltake
e pitanje šta se desi kad recimo se dogodi to da dođe do proboja,izbaci sklopka il unutra ima neki osigurač šta izgori ?
|
Unutra imaš filter sličan onome u najkvalitetnijim ATX napajanjima. Imaš MOV varistore ili plinske arestore koji napone iznad 700-900V odvode na uzemljenje i tranzijentni filter (X,Y kondenzatori, prigušnice) koji služi da absorbira prenapon i polako izbije na uzemljenje bez da trošila spojena preko letve ostanu bez napajanja za vrijeme prenapona.
Nema osigurača i nema indikacije prenapona već samo da je prenaponska zaštita aktivna ili ne. Zaštita funkcionira potpuno transparentno i bez održavanja. Vijek trajanja prenaponske zaštite je obrnuto proporcionalan količini i snazi prenapona koji filtriraju u svom radnom vijeku. Shelf life je 3-10 godina ovisno o kvaliteti letve (koliko para toliko muzike).
Citiraj:
Autor afterburner
Jos jedno pitanjce...
U zidnu uticnicu mi je ustekana APC letva i u nju je ustekan APC UPS koji isto ima prenaponsku zastitu.
Zanima me moze li negativno utjecat ova zastita od "letve" na zastitu od ups-a ili obrnuto?
|
Letva ne bi trebala smetati UPSu ako je električki ispravna (čitaj ako nije najjeftinija kineska koja od prvog dana ne radi dobro).
Staviti UPS u funkciju filtra napona je bacanje novaca. UPS-ovi često imaju lošiju prenaponsku zaštitu od najboljih letvi. Bolje je staviti letvu ispred pa da ona crkne, nego da crkne cijeli UPS, a usput imaš dvostruku zaštitu. Osobno mislim da je to što si naveo dobra kombinacija.
UPS-ovi koji imaju kvalitetnu prenaponsku zaštitu bolju od letvi za 250-300kn su online UPS-ovi sa DC-DC inverterima, a oni koštaju cca. 2,000kn+