View Single Post
Staro 19.02.2013., 23:37   #15
hafthorr
Premium
Moj komp

hafthorr's Avatar

Datum registracije: Jan 2013
Citiraj:
Autor bokinho Pregled postova
Tako mi koji imamo praksu i kuzimo se u vanjske kabele, pricamo.
Ako sam dobro skuzio treba mu obicni utp koji mu moze sluzit za ethernet port.Dakle alternativa moze biti da nabavi vanjski crni dsl kabel i miran je.A ako sam krivo skuzio pardoniram se.
prvo DSL radi preko 2 parice .. makar bile zapakirane u masni papir od chevapa, isto tako ethernet treba malo vise od 2 parice. Tako da neznam o kakvom to kablu pricas. Onaj kabel iz uticnice od telefona do DSLa isto u vecini slucajeva ima 2 parice.

drugo kablovi se obicno oznacavaju sa AWG oznakom (recimo AWG24) koji oznacava debljinu, otpor po kilometru, amperazu na kojoj nece izgoriti i koliku silu moze izdrzat bez pucanja

onda jos imas shielding cablova, recimo onaj koj sam ja spomenuo je duplo shieldan (licnasti shield, i ovojni) pa neki imaju kao ovaj i ESD drain zicu (koju zakacis na shieldane konektore, pa onda jos neki imaju razdvojene parice za svaku liniju za sto manji cross talk, etc.

konkretno ovaj kabel koji sam spomenuo nece promjeniti sastav ovojnice i fizicka svojstva na suncu(uv), snjegu (temperatura) i slicno. Isto tako je double shielded sa ESD drainom (pa je preporucljivo koristit shieldane konektore) te ima razdvojene parice za sto manji cross talk. To omogucava da gigabit mrezu mozes gurati na daljinama do 100metara bez ikakvih problema, i da moze biti vani godinama.

Optika je totalno neisplativa za vuc na 40 metara. Vanjski kabel od 50 metara kosta manje od jednog para multimode SFPa (di je jos media convertor, opticki kabel, crijevo za polaganje, etc).
hafthorr je offline   Reply With Quote