Evo da se i ja javim, sa malo 'prvih' dojmova.
Nakon 50ak android mobitela, uzeo sam iz znatiželje 8s.
Skratit ću priču koliko mogu, samo ću reć da je masa fanatika za wp8 digla isti u nebo, totalno neutemeljeno i bezrazložno. Wp8 kao os je onako, ni tam ni vam, masu glupavih nedostataka - najviše me smeta sporo ulaženje u aplikacije zbog lošeg (ili nepostojećeg, nisam provjeravao) multitaskinga, točno vidim kad ugasi app nakon što sam odmah iza otvorio još 2 druga; kad hoću brzo obrisati više teksta mob zašteka na 2 sec pa odjednom obriše sve; trpanje svakog instaliranog appa u jedan beskonačni niz, umjesto da je to podijeljeno na više ekrana; kašnjenje poruka u nekim chat appovima; neprikazivanje postotka baterije, nego moram brljat po meniju tj settingsima da dođem do tog podatka; baterija ne traje ništa spektakularno više nego na androidu istih karakteristika (imam paralelno uz 8s androida sa 2 jezgre, stock ics-om i 4" ekranom, da ne bi bilo mudrih komentara (sony xperia P, sa zadnjim stock romom); itd, da ne nabrajam dalje.
Kamera je dosta loša za današnje pojmove, negdje na razini 5mpix kamera od prije 3-4 godine, no to je do modela, nema veze sa wp8. Također i šlampava izrada donjeg poklopca koji zijeva točno na sredini ispod win tipke (provjeravao sam na 5 komada novih 8s-a u trgovini, na svima je isto, štoviše na žuto sivom više zijeva nego na domino modelu).
Da se razumijemo, fluidnost koju svi toliko hvale, to stoji, ali to je očito jedini pravi argument kad se priča o silnim prednostima wp8. Držanje signala je odlično također, ie za surf nije loš, ponuda aplikacija je zadovoljavajuća, ima sasvim pristojan broj besplatnih za većinu stvari, osim te toliko spominjane 'prave' navigacije, sve se plaćaju, nema besplatnog rješenja, kao što npr na sonyu dolazi besplatno puna inačica wisepilota.
Sve u svemu, nisam razočaran jer nisam imao prevelika očekivanja, s obzirom da sam imao i winmobile mobitele, i na kratko kod sebe par wp7 uređaja, ali mogli su i bolje riješit neke stvari, no eto, imho, wp8 ne zaslužuje toliko pljuvanja koliko se ke.a po njemu, ali definitivno niti toliko dizanja u nebo od pojedinaca jer ima solidan broj failova za nešto što je najavljivano kao boom u svijetu mobilnih os-ova i kao ogroman napredak u odnosu na wp7.