Tema: Automobili
View Single Post
Staro 08.12.2012., 05:54   #4784
panoramix
driver
Moj komp

panoramix's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Citiraj:
Autor ozren Pregled postova
To kaj se desilo na Sveticama je živi užas no vući paralele između toga i moje vožnje je besmisleno - od vremenskih uvjeta i mjesta/vremena do samog auta (te njegovog održavanja - taj dan je bilo sklisko a gume su tko zna kakve) i vještine vozača. Loši vozači za sve uvijek okrivljavaju brzinu (a javnost uvijek onda tu još strpa i "bijesni auto" - sorry ali FWD Celica to nije), a problem je u gluposti i nikakvom nivou znanja.

Ako netko Sveticama vozi 100 na sat, zar ne bi trebalo okriviti brzinu?
Ne postoje bijesni auti već samo bijesni vozači.

Svaki put kad je mene neko drugi ugrozio je to bilo zbog gluposti dotičnog, a ne zbog brze vožnje moćnog auta - od krivudanja po trakama jer netko ne zna držati smjer u zavoju (pri 30-40kmh), ili na ravnom zbog mobitela ili šminkanja, ili neke biserne radnje (pišanje u tunelu na autocesti). Kad su stradale cure ispred Gjure to je bilo zbog pijanog klinca u C2 sa 65ks... Policija samo hapa zbog brzine, i to na mjestima gdje je njima lako, a ne gdje je opasno. Zakon o sigurnosti u prometu je postao zakon o naplaćivanju kazni za brzinu, a za prave opasnosti policije nema nigdje.

Zar nisi nikad pomislio da bi tvoja brzina mogla biti presudna u odnosu na greške sporih i neopreznih vozača. Unatoč tvojoj sposobnosti brze vožnje i stanovitom iskustvu u prometnim situacijama, ostaje vječiti problem prometa u kojem se susreću vozači različitih motoričkih i perceptivnih sposobnosti. Upravo je zato zakonodavac u svim civiliziranim zemljama nametnuo ograničenja brzine. Na taj su način, barem u fizikalnom dijelu, posjedice eventualnog sudara svedene u koliko toliko prihvatljivu mjeru.

Što se životinja tiče, zna se točno kada se i gdje kreću, nije to nešto random za divlje životinje - postoje tu jednostavna pravila. Naravno, uvijek se može desit nešto van normale, no ako naletim na soba u 16h po ljeti na 40C na Braču, onda je karma, a auto je tak i tak totalka, na 80 ili 120kmh...

Idem i na staze, no vozim brzo i van njih... I sad bum ja bil prozvan luđakom a u životu nisam imao nikakvu nesreću niti nekog ugrozio... smiješno je to...
Mojem je znancu stradalo dijete od jednog takvog koji je volio voziti brzo i van staze...

Usput, kad s legalnim oružjem pijan pucaš kroz prozor za Novu godinu, postoji velika šansa da ti murja oduzme gun.
S autom ( kojeg zakonodavac već tretira kao opasnu stvar ) možeš što god jer nema zakona koji bi bar privremeno parkirao vozilo recidiviste u težem prometnom prekršaju.

PS Pošto znaš gdje se i kad može naći divljač, daj dojavi pa da imam neki dobar srneći gulaš za Božić. Posudim od frenda starog Tamića a meso dijelimo...