Da, možeš to izvesti i sa dva routera, malo si i dalje nejasan u opisu pa ispravi ako sam krivo shvatio:
jedan router u prizemlje, drugi na kat i nema trećega, jel' tako?
Ako da, onda pretpostavljam da je jedan već u funkciji (spojen na internet, pravilno konfiguriran, tj. "šljaka").
Drugi spojiš mrežnim kabelom u prvi sa time da upišeš IP adresu prvoga kao odredišnu za drugi (tj. drugi izlazi preko prvoga na internet).
Morao bi žično bez problema već u tome koraku najnormalnije izići na internet, pogasi firewall u settings-ima (ako ne upali od prve automatski, a kao jedan od češćih mogućih problema).
Kada imaš izlaz, dalje postavljaš wlan po svojim željama (naziv mreže, ključ tj. zaštita, itd.).
Meni je ovako od prve upalilo, možda sam imao sreće sa predefiniranim postavkama, no opisuj korak po korak točno sve šta si i kako radio (ako zapneš) jer drugačije ti nećemo moći pomoći.
Poanta je: probaj prvo sam, jer teoretski nije moguće nabrojati i predvidjeti sve moguće probleme na koje možeš naići, niti to ikamo vodi, zato te je Nikky uputio na topic o postavljanju mreža, tutorijala elementarnih ima, pa...
Ugl. slušaj Nikky-ja i dobro će sve završiti