Evo nakon skoro 24 sata truda i testiranja raznih kombinacija, saznao sam sljedece.

Ovo je ta ploca -
EpoX 9NPA+ Ultra
Vidimo 4 memorijska slota ----> 1 i 2 su valjda channel 1 dok su 3 i 4 channel 2
Vrtio sam
memorytest86 verzija 4.10 i moram napomenuti da nisam imao nikakve greske [al i dalje nema sanse da se dignu windowsi sa 4 GB]. Prva slika prikazuje 2 GB memorije, druga 4 GB memorije.
Ono sto vidimo da nema errora niti na jednoj slici. Al cim su stavljena 4 GB odmah je palo sa 200 Mhz na 167Mhz! Takoder vise nije DDR400, vec DDR334 i promjenilo se sa
3-3-3-8 na
2.5-3-3-7.
E sad ono sto sam dodatno otkrio. 99% sam siguran da su sve memorije ispravne.
ALI, ukoliko stavim
2 GB al tako da ih razmjestim u slotove 1 i 3 ili 2 i 4 takoder blokira /nema sanse da ucita windowse/ - prilikom bootanja mi napise
DDR 400 @ 166Mhz, Single channel, 64 bit [2T Timing] 2.5-3-7-3
Isto tako ako stavim 2 razlicite memorije (samsung + transcend po 1 GB) u slotove 1i2 ili 3i4 radi bez problema.
Sad kad razmisljam - kad sam stavio 4 plocice za vrijeme XP-a normalno ih je prepoznao i radio sa njima. Naravno vidio je 3.2 Gb.
Ocito treba nesto sa plocom napravit, neka od postavki nije dobro postavljena. Sto bi moglo uzrokovat blokiranje ukoliko je memorija na dva razlicita kanala? I zasto pada sa 200 na 166 Mhz?
I sa 3 GB blokira jer opet koristim 2 kanala... Ustvari radi jednimo ako je jedan od kanala u upotrebi...cim se koristi drugi - nema sanse da digne sustav.
Aj pomozite,