Da se nadovežem na gornji posta,a vezano za stabilnost SB-a u IDLU??!!
Dakle, malo sam se igrao s voltažama i zbunjuje me jedna vrijednost u AIDA 64, a to je "vrijednost rasipanja snage" izraženo u W?
Predpostavljam da je to trenutna potrošnja proca?!
E sad, ja sam stalno kontao da ću manje pržit CPU i manju potrošnju postići ako u BIOS-u uključim sve opcije za štednju energije uz izbjegavanje fixne voltaže,(jer kao,šta ću ga pržit na fix voltaži ako ne moram)??!
Naime, primjetio sam da bez obzira jel voltaža fixna ili auto(offste mode), vrijednost rasipanja snage je uvijek ista, uz uvijet da je uključena ona opcija koja snižava takt.
Znači, ako za 4GHz postavim fix voltažu na 1.2v, u idlu je vrijednost rasipanja snage 8.8w(takt 1,6GHz), dok je u loadu oko 85-90w, (takt 4GHz).
Ako stavim voltažu na AUTO(offset mode) onda u idlu radi na 0.896v i vrijednost rasipanja oko 8w, dok je u loadu voltaža 1,256v i vrijednost rasipanja oko 90w.
Na kraju ispada da uopće nije potrebno koristit nikakvu opciju za smanjivanje voltaže nego samo uključit da CPU smanjuje takt i ušteda ostaje ista.
Sad, zašto je to mene mučilo-moj CPU za stabilan idle u OFFSET modu treba 0,896v, a to povlači 1,256v za load od 4GHZ, što je previše, ali nemogu smanjivat jer onda idle ode prenisko i ruši se.
Sad ću jednostavno postavit FIX voltažu koliko god nisko ide i prestat više mislit na taj hebeni idle i rušenje i ostalo što me nebi trebalo brinuti,al eto...grize me i hebat ga!