30.08.2012., 00:08
|
|
Registered User
Datum registracije: Apr 2011
|
Citiraj:
Autor borny
Provozaj oba prvo.
Lani kad sam tražio manji auto i gledao nove, Hyundai i20 sam prekrižio čim sam sjeo u njega. Odurno neudobna sjedala naspram Clia 1 koji ima fotelje naprijed 
To je samo primjer, može ti se zgaditi 100 stvari, ne znaš dok ne provozaš.
@ listerstorm: zaboravljaš cijenu same ugradnje plina, skuplju regu i održavanje instalacije. Nemam plin da mogu dati primjer, ali nisu ni to sitnice. Osobno bih radije izbjegao to dodatno održavanje i platio bengu/auto malo više.
|
Citiraj:
Autor xulos
Ne bas. Razlika je zanemariva ali na 10 l imas 1 l vise u dizelu koji otprilike iste snage trosi 2-3l manje tako da to bas i nije zanemarivo. Sto se tice troskova odrzavanja, isti ti je bog, a turbina se ne dira dok ne crkne ( a ne crkaju bas tako brzo ).Plin, pa s tim se nebih bas slozio, ima ljudi koji su jako zadovoljni ali vise sam ih sreo kojima plin ne radi bas najbolje a instalacija na novom autu kosta puno.
EDIT . borny me jedim dijelom pretekao. Moj glas ide za dizel.
|
Citiraj:
Autor thunderbird
Ajmo po redu:
- dizelaš troši cca 30% manje od benzinca slične snage u istom autu. U ovom slučaju se radi o uštedi od cca 2 l na 100 km. Ako uzmemo u kilometražu od 25000 km, to ispadne 500 litara manje godišnje, odnosno ušteda od cca 5000 kn. To znači da će mu se za 3 godine isplatiti razlika što je više platio dizela...
- pod skuplje održavanja dizela ise podrazumijeva nešto više ulja što ide u motor i češća izmjena filtera goriva. Turbinu, injetkore i sl. ne treba održavat, nego mjenjaj kada riknu. A kod, primjerice, kije ima 7 godina garancije na turbinu
- nadalje, moderni benzinci baš i ne podnose plin najbolje: zbog većih temperatura izgaranja i nedostatka benzina koji "hladi" usisne ventile nerijetko se događa da nakon određenog broja kilometara (npr. 150 000) sjedišta ventila "propadnu" pa ventili više ne dihtaju dobro - rezultat: glava je za baciti. Doduše, postoje sistemi koju usporavaju taj proces (npr. flashlube), ali ga ne eliminiraju u potpunosti. Nadalje, hoće se zaštopati injektori kada se duže vremena vozi na plin.
- Ugradnja plina košta, i to sa atestima i ostalim pizdarijama, ne puno manje nego koliko je nadoplata za dizelaša. Također, automobil troši cca litru više plina nego benzina, pa kad se to sve zbroju, nije neka velika razlika u kn/100 km između plina i dizela. Također, plinku instalaciju treba servisirati, ventile kontrolirati svakih x tisuća km, a i netko je već spomenuo skuplji tehnički.......
- ugradnjom plina se gubi tvornička garancija!
- jesam li rekao da auto nešto slabije ide na plin nego na benzin?
Rezime: Vožnja na plin je nešto jeftinija nego vožnja na dizel, ali imaš hrpu potencijalnih problema i briga na vratu + gubiš tvorničku garanciju
p.s: da ne mislite da branim dizel, osobno preferiram benzince, ali je ćinjenica da je za veće kilometraže dizel isplativiji.
|
Hmm...zanimljivo al ajmo probat analizirat.
Ako je dizel 10.22 kn a plin 5,12 to bi bilo duplo jeftinije. Recimo da mu dizel u prosjeku (većina u gradskoj vožnji) troši 7L/100 km. Za 30.000 km to je 2.100 litara dizela što po cijeni od 10,22 kn/L daje godišnje troškove goriva od 21.462 kn.
Ako uzme benzinca koji u prosjeku troši 10l plina, godišnji troškovi goriva iznose 15.660 kn. To znači da je u prvoj godini uštedio 6 tis. kn.
Pomnoženo s 10 godina to znači ušteda od 60.000 kn na gorivu (gotovo neki novi manji autić). Naravno, tu treba dodati i nekih ajmo reć 6 -7 tis. kn uštede (možda i više) na cijeni benzinca tako da je ušteda zasad nekih 67.000 kn.
Sad od tog iznosa treba odbiti trošak ugradnje plina (koji se isplatio u prvoj polovici 2. godine), skuplju registraciju i održavanje plinske instalacije.
Mislim, jel ima smisla ići dalje u detalje ili vam je ovo dovoljno ? 
|
|
|