View Single Post
Staro 16.08.2012., 01:55   #25399
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor borny Pregled postova
Na kolko bara pumpate gume? Ili po "osjećaju"?
Jednom prilikom su mi u dsg-u rekli 4 bara, ali sumnjam da guma može podnijeti toliki pritisak...
Curi je stari napumpao gume na bajku i sad mi se žali kako je ful tvrd preko neravnina, čak i minijaturnih.
Vanjska guma određuje tlak na koji se može pumpati. Unutarnja će se širiti toliko dok vanjska ne pukne. Zato i na vanjskoj piše do koliko je preporuka pumpati, mada sve se radi sa nekim faktorom sigurnosti, pa guma može izdržati i do duplo veći tlak.

Široke ripnjače idu u prosjeku do 3,5bar (neke i do 4,5bar), semislick i MTB slick mogu do 5 bara, cestovni bicikli idu i do 11 bar.
Mada kod MTB guma dosta ovisi i o sidewall-u. Ako je on čvrst, onda možeš pumpati manji tlak, a ako je mekan izvija se, onda ćeš morati rokati veći tlak, mada nemaš snakebite-ove.
Npr. moja Continental Rubber Queen ide na dosta niske tlakove jer jer stvarno guma velikog volumena. Ali sve ispod 2bar osjetiš u zavoju kako se piga guma. Preporuka proizvođača je da se pumpa na 3bara, što je po meni previše. 2.2-2.5bar rokam osobno.

Ja i vjerujem ostali kaj se voze po brdima pumpaju toliko da ne buše gume na snakebite-ove. Za neku normalnu vožnju po gradu (npr. moja cura) stavljam tlak na joj bude udobnija vožnja. Ionak nikad ne ide preko 20kmh u prosjeku . Tako da slobodno i svojoj ispušeš gume ako nije nastrojena na gradsko natjecanje u brzini.