View Single Post
Staro 08.08.2012., 12:30   #1
real01
Registered User
Moj komp

real01's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
(riješeno) WD Caviar Green 3 TB, ali pokazuje samo 2 TB

Daklem...
Kupio ja WD Zelenka od 3TB za backup, spojio ga na komp. Sustav ga bez problema prepoznao. U BIOS-u je lijepo na listi, i piše da mu je kapacitet 3TB.

Formatirao i napravio particiju u Acronisu.

No, kad otvorim My Computer (imam WinXP), za disk mi piše ovako:
F: Local disk total size: 1,99TB, Free Space: 1,99TB

Kad kliknem na Properties za disk (My Computer), imam sljedeće:
Free Space; 1,99 TB
Capacity: 1,99 TB
Used: 2,74 GB
(Dakle, piše da mu je kapacitet samo 2TB)

Kad otvorim Western Digital Data LifeGuard Diagnostics, dotični disk je, naravno, uredno na popisu, SMART satus piše: PASS, capacity je 3001 GB
(dakle, 3TB, ali dok kliknem na Properties, za capacity piše opet 3000 GB, ali na Volume F:\ stoji da je capacity samo 2048 GB.

U Control Panelu (System) disk je također uredno naveden i piše da mu je kapacitet 286157 MB.

Kopirao sam na disk, pokretao video i slike s njega i sve radi okej što se toga tiče.

Matična ploča mi je (ako je bitno) Gigabyte ma78G-ds3h.

Pitanje bi bilo: ako Windowsi prepoznaju u My Computeru disk kao 2TB, kako da ih "natjeram" da prepoznaju puni kapacitet? I ako prepoznaju samo 2TB, onda na disk mogu staviti samo 2TB backupa?

Hvala!

Dodatak - u Acronisu disk Director Suite disk je također na popisu i piše 2TB, ali na onom prikazu dolje (pri dnu) uz sliku diska piše da je kapacitet 0 bytes, a odmah pokraj stoji napisano: F: 2TB NTFS. Koja je to kompjuterska logika??? Znači, program kaže da imam diska od 0 bajtova, a da mu je particija velika 2TB. Confusing.

Zadnje izmijenjeno od: real01. 08.08.2012. u 12:36.
real01 je offline   Reply With Quote