View Single Post
Staro 05.05.2005., 11:00   #20
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Originally posted by aurellie
Odgovor je potpuno jednostavan. Procesor zovemo 64 bitnim ako može izvršavati 64 bitni kod
64 bitni kod? Standardna duzina FPUa u x86 instrukcijskom setu je 80 bita, dok se MMX i SSE instrukcije vec dugo obavljaju nad 64 odnosno 128 bitnim podatcima. A AXP i P4 Northwood su uredni primjeri 32 bitnih procesora.

A nije mi jasno sto mislis pod 64 bitnim kodom? Da, mozda postoje assamblerske optimizacije za takvo sto, no na visim razinama jedina je razlika u performance hitu pri upravljanju velikim brojevima.

Citiraj:
Zar nije to bit svega? Misliš da mene 64 bitna arhitektura zanima zato što hoću imat 12GB rama u kompu? Ne, mene zanimaju samo performanse (ali ne u 3d marku i sandri...), za koje mi hrpa rama SAD ne treba.
x86-64 je dobra stvar zato što mogu samo dobit, a ništa izgubit, i zato je x86-64 toliko zanimljiv home useru :>
Kao sto sam rekao i prije, a ponovit cu i sada, osim u specificnim algoritmima (dakle, home (l)user ispada...), 64 bita ne donosi znacajun prednost nad 32 bitnim nacinom rada. Vise registara donosi prednost, no 64bitni kod vise opterecuje memorjski sustav, cime se ta prednost dodatno umanjuje. Postoji poboljsanje, ali tesko osjetno. Razlika pak postoji kada upravljas velikim brojevima i koristis puno RAMa. Sto kucnom korisniku ne predstavlja nista.

Citiraj:
Hoću reć da si popušio jer su ti uvalili 32bitni os. (ako još ne razumiješ, ismijavam tvoju izjavu gdje raja puši 64 bita. Kao što je pušila preko 540K rama, kao što je pušila štošta toga...)
Meni su uvalili 32 bitni OS? O cemu ti to? Raja pusila preko 540K RAMa? :confused:

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote