Samo da navedem svoje iskustvo s toshibom.
Prije cca 6 god kupljena Toshiba Daiseikai RAS 13 za grijanje tada kupljenog stana (živim na moru pa je to bilo dobro rješenje za grijanje). Bila neka dilema između toshibe i konkuretnog modela od Mitsubishia i odluka pala na toshibu jer je bila nešto malo jeftinija (iako najskuplja toshiba u to doba). Posao odrađuje vrhunski, nikad problema što se tiče grijanja niti hlađenja. Za hlađenje se jako malo korisiti pa se serviseri uvijek čude kako nije puna plijesni i gljivica i ne smrdi

E, sad, ipak ima jedan "mali" problem s njom. Nakon nepune 3 godine (garancija je 2) počinje se lagano čuti ventilator unutarnje jedinice. Zvuk zviždanja ležaja pojačava se idućih godina i eto ovo proljeće htjeli to zamijeniti ako se da. Kontaktirao 3 servisera i svi 3 daju istu dijagnozu - ležajevi, ali to sam i sam znao. Međutim, cijena je blizu 2k kn. Super, cijela unutarnja košta 3k kn. Proljetos mi serviser koji je radio fakat dobar servis skinuo i pokazao motoric: made in china (na klimi piše i na vanjskoj i unutarnjoj made in Japan), zatvoren u limeno kućište koje možeš samo strgati, ležaje nikako promijeniti, a čuješ kad rukom zavrtiš kako su suhi.
Za konkurentski Mitsu (kojeg smo i gledali kod kupnje) cijena istog motorica je cca 700 kn.
Pouka: ako kupujete klimu, treba se raspitati kod servisera kakve su cijene održavanja i dijelova.
Usput, pitanje: ima netko kakvih iskustava s nabavom dijelova za klime vani (Italija, Slovenija, Austrija,...)?