Pozdrav!
Vako, imam problem i ne mogu nikako ući u trag pa bih molio pomoć.
Prije dva tjedna računalo se počelo smrzavati. Nema BSOD -a ili bilo kakve poruke o grešci, samo se slika smrzne i ne prima više ulaz ni s miša ni tipkovnice.
Nije ovisno o opterećenju. Računalo bez problema odvrti par sati Prime95 ili OCCT -a, pustio sam jedan pass memtest -a, odvrtio par sati minera na GPU i sve bez greške.
Zamrzava se bilo dal surfal, bilo stajal na desktopu - uglavnom kod minimalnog opterećenja. Prije toga mjesec i pol radilo je bez ikakvih poteškoća. Kad pišem radila mislim tjedan dana rendanja pod 100% -tnim opterećenjem i konstantna upotreba kao primarno i sekundarno računalo prek virtualke obično sa 90% -tnim zauzećem RAM -a.
Samo zamrzavanje je potpuno nasumično: nakon dva sata (cca 30%), nakon 12 (cca 60%) sati ili dan i pol (cca 10%). Promijenil sam sve komponente osim CPU -a i ploče. Ništa se nije promijenilo. CPU smatram ispravnim jer nikad nema BSOD -a i može trpiti svakakve torture satima.
Moja sumnja je na ploču, ali ne mogu točno odrediti šta. U znadnjem očaju isključil sam C6 stanja i čekam da vidim rezultat.
Još jednom napominjem da nikakvih preinaka u međuvremenu na BIOS -u nije bilo. Jedina razlika je da sam stavio drugu zvučnu, ali problemi nisu počeli odma nego par dana nakon. U svakom slučaju, vađenje zvučne ne rješava problem.
Probal nekoliko reinstalacija Windows -a 7 x64. Eliminiral sam SSD kao izvor problema (mada je trebalo jedno vreme da ga dovedem u red sa x79).
Ponestaje mi ideja ...
Uglavnom, sve to ne bi bilo problem da mi računalo nije potrebno još mjesec dana. Ovako su svi programi podešeni na autosave svakih pet minuta.
Da ne velim kak imam sumnje prema mogućnosti reklamacije ploče jer kak da objasnim serviseru da je skroz nasumično i da može bez beda preživit 24 sata ako se zvijezde poklope (a uz moju sreću to je neminovno).
Jedino bi mogel reklamirati zbog toga što je jedan audio jack umro, eto, dva mjeseca nakon korištenja. Ali ni to nije 100% jer tek na zadnjoj reinstalaciji sam skužil da ne radi s dvije verzije drivera. Možda je softverski problem (makar sumnjam), ali kakve sam sreće proradit će na idućoj, a više nemam vremena igrati se s Win i onda svim reinstalacijama.
Stavit ću detaljan popis komponenti ovdje da dam što više podataka:
3930k@4.4 GHz, 1.272V do 65 C - Probal tvornički takt, dizat voltažu, itd. Ništa ne mijenja.
Asrock x79 Extreme4 - 1.90 BIOS (najnoviji, prije bio 1,84a, svejedno, isprobal ih nekoliko - ista stvar).
RAM 4x4 GB G.Skill Ripjaws 1600 8-8-8-24 1,6V - rade na nazivnoj freq. i vremenima, stavljene na 1T i spuštena voltaža na 1,5V (tako su radile prvih mjesec dana, a prije toga na X6 konfi). Prolaze 1 pass memtesta, probal dići voltažu, učitati XMP, itd.
HD 5850, stalno na tvorničkim postavkama (osim kad testiram, onda je na 850/1200). Radi uredno.
SSD Mushkin Chronos 60 GB - 5.0.2 firmware gore, nikakvih problema s njim na X6 konfi, bilo u početku na x79 - problem otklonjen.
3xSpinpoint F1 320 GB RAID 5 - arhiva
Seagate 7200.11 160 GB - disk od virtualke
PSU - TX 750. Njega nisam mijenjal, ali mislim da nije u njemu problem. Sve voltaže su stabilne i nakon dužeg vremena.
Imam još par komponenti, ali mislim da je ovo najbitnije jer i kad povadim ostalo problem ostaje.
Molim neki savjet da lakše izguram ovih mjesec dana ili (dao Bog) uklonim problem.
Hvala!
P.S.
Tražio sam pomoć od Linksa gdi je ploča i kupljena. Javila mi se neka žena, objasnio situaciju i tražio razgovor s nekim iskusnijim serviserom da vidim dal imaju kakvog iskustva sa sličnim problemom na platformi ili ploči. Rekla nema problema, ali da nazovem kasnije ili sutra jer serviser razgovara, a kraj je radnog vremena.
Zovem sutra, javi se neki tip, velim da imam problem i trebam savjet pa nek me spoji s nekim serviserom i kaće on: "Ne može.". Pitam kak to misli. Da nema razgovora sa serviserima. Molim? I neće me spojiti nikak ... Reko, dobro, hvala.
Nakon barem 15 -ak tisuća potrošenih u tom dućanu znajući da je skuplji, ali računajući na neki bolji odnos s kupcima, ovo je bila prokleto zadnja kupovina.
Da ne velim da sam čekal par mjeseci da se javi administrator foruma jer se nikako ne mogu registrirati. Zval sam centralu da velim da ga malo probude, ali do danas nema odgovora niti se mogu registrirati. Užas ...