View Single Post
Staro 20.06.2012., 16:01   #1
Logicus
Premium
Moj komp

Logicus's Avatar

Datum registracije: Dec 2009
Unhappy (riješeno) BIOS ne prepoznaje SATA diskove

Prijatelji,

Imam jedan problem.

Ovako. Riječ je o sljedećoj konfiguraciji: Asus P5NT-WS, Core2Duo E8600 @ 3.33 GHz, 3 GB DDR2 @ 800 MHz,Asus DVD-RW (SATA), Zotac 9800 GTX+ AMP!, Corsair 450 W.

Problem je sljedeći: na matičnoj su bili spojeni 2 PATA diska (WD 80 GB i Maxtor 160 GB) koji su uredno radili. Htio sam ih zamijeniti SATA diskom i nabavio Seagate Barracuda ST2000DM001 2TB @7200 rpm SATA3 (kompatibilan sa SATA2 koji podržava moja ploča po specifikacijama).

BIOS jednostavno ne prepoznaje disk. Ne prepoznaje ni drugi SATA (iz laptopa s kojeg pišem - WD 320 GB Blue Scorpio). DVD pisač uredno prepoznaje.

Probali smo sljedeće:

- Mijenjati SATA kabele i kabele napajanja za disk i DVD snimač. Konektirali smo u svih 6 internih SATA utora na ploči i ništa.

- Uploadali BIOS, podesili SATA kontroler na enable, tj. već je i bio podešen. Jedino mi nije jasno ima li koja šema s onim AHCI to IDE, to nisam nigdi naša - Riječ je o Phoenix Award BIOS-u (presiromašan opcijama po meni) :s

- Pokušali instalirat Windowse i na početku loadanja ići s F6 i disketom koja je na sebi imala makedisk.om napravljenu instalaciju za Silicon SATA kontroler i kad bi došlo do instalacije pisalo bi There is no drive/disk ili nešto slično.

Postoji li koja opcija u BIOS-u ili postavka specifična za taj disk / veilke diskove koju smo zapostavili?

Svaka pomoć bi dobrodošla.

Unaprijed Vam hvala i LP