Citiraj:
@Danci
10x optički zoom je marketing. U stvarnosti označava razliku između najkraće i najduže fokalne duljine i nije uvijek pravilo da će fotić s cca 12x optičkim zoomom moći više približiti od onoga s 10x. Opet s druge strane, optika je kud i kamo skuplja od samog senzora pa i ako približiš više, opet ne znaći da imaš bolju optiku, možda samo imaš manji senzor pa dobiješ veću fokalnu duljinu radi većeg crop faktora.
Najbolje fotkanje na daljinu je lagana šetnjica do tog mjesta a kompakte birajte prema veličini senzora i mogučnošću manualnog postavljanja blende, ekspozicije, njene kompenzacije i iso osjetljivosti.
|
Istina je da baš 10-12x optički više marketing i ta razlika svega 2x više manje neigra ulogu, al ak je već priča 10x naspram 16-18x onda se mora kužiti razlika kak god da je.
No ove fore da umijesto da zumiraš odi radije se malo prošeći nije uvijek moguće npr. slikaš ptice na boru visokom 15m i plus moraš se udaljiti od bora kakvih 10-12m jer nemoš slikat točno ispod bora ispada da je udaljenost između fotića i objekta oko 18-20m, i tak s kompaktom do 10x optičkim vidiš crtice umijesto ptice... pritom mislim na kompakte, ne na ove egzotične DSLR s izmjenjivim objektivima.
Ili odeš u prirodu opet nemoš prijeći preko jezera ili rijeke na drugu stranu da bi nekaj uslikao jer nema mosta i te sheme, i tak opet kad oćeš planinu slikati ili neki dio objekta na planini kao stare građevine, npr. kod nas postoje i crkve koje su napravljene na samoj stijeni (na otoku Čiovu) i bez ultrazooma nemaš kaj tražiti jer ti objekt na fotki ispadne mala mrvica pošto nisi u mogućnosti prići.
Sve zavisi kome kaj treba, meni odgovara bridge fotoaparat s jakim zoomom znači da nije preveliko i da se netrebam zajebavati s izmijenjivanjem objektiva, jer osim ljude slikam i prirodu.
Imam fujifilm S2950 s 18x CCD i relativno sam zadovoljan jer ima sve manualne funkcije i da se izvuč dobre fotografije kada se malo potrudiš, mada bi htio da ima CMOS i još malo jači zoom, al kad se nema para onda je i taj dobar. Zato kaj polovni nedolaze uobzir jer neznam kaj kupujem veća je šansa da kupim mačka u vreći nego ispravan fotoaparat, kod mene ti je iskustvo takvo da sve kaj kupujem polovno upočetku prvih par mj. sve štima i nakon toga imam sranja s popravcima. Tako da bi ja do 1500kn uvijek odabrano novi kompakt ili bridge nego polovni DSLR koji bi mi krepo za koji mijesec jer nema garancije na njemu.