(riješeno) MBO Asus P755D Pro ne vidi cijeli RAM
Kupio sam polovnu Asus P755D Pro ploču i proc i5 760. Na to sam uzeo novi G.Skill Ares 2x4Gb 1333 RAM.
I događa mi se slijedeće. Nakon što sam sve složio komp se nije htio bootati, došao je do diagnostike za VGA i tu je stao (crvena LEDica). Resetirao sam CMOS i nakon tog je proradilo. Instalirao sam x64 WIN7 Home Premium i sve radi OK osim što mi sistem javlja 8Gb rama (4 usable). Da stvar bude gora, i u biosu je vidljivo samo 4Gb. Keksi su upiknuti u Dual Channel bankove (A1 i B1), u BIOSu je uključen memory remap feature. Svaki keks pojedinačno radi u A1 banku, ali zajedno nikako. Pokušao sam ih staviti u A2 i B2 ali se smrzava u POSTu. Isto tako sam isprobao oba keksa pojedinačno u A2 banku gdje bi morali raditi u single channel modu ali isto ne prolaze POST. I nakon što sam ih vratio u A1B1 ponovno je bootanje zapelo na VGA i morao sam ponovno resetirati CMOS.
Dali je do ploče, iako mi se bivši vlasnik kune da je njemu radilo i 2x2Gb i 4x4Gb (i nemam razloga ne vjerovati mu), ili je stvar kompatibilnosti rama i ploče?
Zadnje izmijenjeno od: Gumby. 17.05.2012. u 20:58.
|