Citiraj:
Autor SileTzar
Ajd mi objasni, ali ko debilu kakav jesam, zar nije bolje imati lampu koja baca 20 metara naprijed i široko nego lampu koja baca 50 metara naprijed ali usko (karikiram udaljenosti).
I koja ide na volan a koja na glavu i zašto.
|
Neznam što smatraš "širokim", a što "uskim" stoga ću pokušat objasnit na slijedeći naćin.
Bilo bi idealno kada bi po tvome bacalo usko i na kraću udaljenost odnosno LED na lampi je kockast što kada si uperiš u dlan, vidiš da je najsvijetlija točka kockica. No kada lampu uperiš dalje, ta kockica "postaje" na nekih 10-15m udaljenosti postaje krug od 1-1.5m (najsvijetlija točka + lagano osvjetljene izvan toga=svijetli cijela šuma) što je tebi sasvim dovoljno da vidiš odlično što je na stazi. Naravno tu govorim o NE-zoomable lampi koja je montirana na kacigu. Dakle, tebi je dovoljno da svijetli tako kako sam opisao na nekih 10-15m udaljenosti, a sve više od toga ti netreba (toliko i po danu gledaš unapred nadam se

) jer bi to bilo samo rasipanje svijetlosti.
Zoomable lampa koju buraz ima je odlična za uspon po mraku kada je na volanu jer svijeli šuma no nije baš spretna za spust (za silu može ali nije najbolje rješenje) iz razloga što se zoom nemože nikako namjestiti da pošteno osvjetljava kao što je obješnjeno za lampu iznad jer ova lampa ili svijetli previše okolo (premalo ispred) ili preusko ispred (cca 0.5m je osvjetljeno, a sve izvan te zone je mrak

za razliku od lampe iznad).
Tako da ta zoom lampa je odlična za uspon po Lojsteku odnosno po mrklom mraku (ili vožnja po gradu).
Ako imaš dobru lampu na glavi, ova na volanu ti "nije potrebna".
Nije potrebna iz razloga što bi se lampa puno previše tresla na volanu i bila od male koristi (iz primjera kada se ova na glavi počne tresti

) jer bi osvjetljivala svugdje samo ne tamo gdje treba, a još riskiraš da od silnog drndanja lampa negdje odleti ili počne "šetati" po volanu pa ju budeš svako malo morao štelati

natrag.
Jer ipak je glava najmirniji dio u cijelini
Primjera radi, imao sam na glavi nešto težu lampu na vožnji preko 18-20 staze kada nas je Nik vodio i bilo je sve super dok se nije naletjelo na seriju okomitih korjenja gdje je normalno da se protreseš. E tu je lampa malo "zaplesala" (stresla se) i tih 1-2 sec mi baš nije bilo ugodno

sve dok se lampa nije smirila
No na takvim djelovima nejdeš prebrzo i zadržiš putanju dok se lampa ne stabilizira (radilo se o mount-u kakvog si pokazao da netrebaš odnosno kontra od onoga što tražiš trenutno - po meni je takav mount najbolji, istosmjerni prihvat ili kontra, ovisno što se traži).
Dok eto jučer smo buraz i ja odvozili 9-ku i sa istim mount-om sam imao puno lakšu lampu (cca 110g s baterijom) na glavi i pri sličnim uvjetima mi se ništa nije tresla tj. cijeli spust nisam imao problema sa "vidnim poljem" no ta lampa ima nekih drugih nedostataka
Rezime - dovoljno ti je da baca 10-15m ispred (osvjetljenje kakvo je objašnjeno na početku) jer sve više je rasipanje svijetla i nepotrebno. Također ako ne patiš od viška pernatih živina, dovoljna ti je jedna lampa na glavi.