View Single Post
Staro 17.04.2012., 20:06   #82
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Citiraj:
Autor Ranma 1/2 Pregled postova
aha, pa mislim da se puno toga ne mijenja. Ti sad imaš neki unallocated prostor i prvo što napravi kreiraj primarnu particiju na sektoru koji je cijelobrojno djeljiv sa 512. to može biti sektor 2048, 4096 itd. veličina tvoje kreirane particije nije bitna, kao ni poslijednji sektor koji zauzima. ali svaka iduča particija koja slijedi neka bude na početnom sektoru djeljivom sa 512. ako već imaš neke particije morati ćeš ih pomicati "u lijevo" da se izrazim grafički. između njih ponovno može biti neki unallocated prostor ako je potrebno. zato i preporučam GParted pregledan i stabilan i odmah vidiš jesi li dobro podesio ili ne.

ti imaš disk od 320 GB (298 efektivno) i pretpostavljam slijedeću raspodjelu particija.

|...unallocated...|....Win7 system...| i možda neku extended|

Ako želiš da ti gore ostane samo Win7 povučeš tu primarnu particiju "u lijevo" na sektor 2048 npr. i isto napraviš sa svim ostalim particijama koje slijede nakon Win7 system, pazeći pritom da ih stavljaš na sektor djeljiv sa 512.

evo baš danas sređujem jedan dual-boot WinXp i Linuxa pa ću kreirati nove particije i mogu ti staviti screenshot ili ispis da vidiš kako su položene.
moze pomoc. napravio resize/move prve particije.
prvo me gparted prcao jer sam bio kao user pa sam kopao po netu kako radit kao superuser.

evo ako nekome pomogne. ukucat pod brojevima:

1) sudo passwd (za stvorit pass za superusera)
2) su -
3) ukucat password koji ste odabrali

kad pokrenem one prve naredbe sa prve strane od tomy-a malo drugacije sve zgleda jer je valjda dosta novija verzija gparteda, ali mi isto nakon sto mu uvalim start i end baci error "to many primary partitions".

sta treba mozda deaktivirat win7 particiju?
help?

edit: otiso win7 vrit. nemogu bootat. probao napravit fix kao sto sam napravio nakon deleta winXP particije:

http://www.techrepublic.com/blog/win...iguration/1751

ali nece i dalje bootat:
status 0x0000225
info: the boot selection failed because a required device is inaccessible.

jel popravljivo il da ne gubim vrijeme.
mislim da gparted nije za ljude koji neznaju radit sa linux distro (me included).
poz

Zadnje izmijenjeno od: geronimo_2. 17.04.2012. u 20:19.
geronimo_2 je offline   Reply With Quote