Tema: Pivo
View Single Post
Staro 09.03.2012., 17:02   #399
gnomisa
Registered User
Moj komp

gnomisa's Avatar

Datum registracije: Feb 2003
Generalno mi je najbolje belgijsko samostansko pivo. Probao sam ih raznih ali ironijom sudbine mi najviše paše baš ono koje je kod nas vjerojatno najpoznatije - Leffe Blond (šteta kaj kod nas ima samo u bocama od 0.33). Inače, one najbolje samostanske pive se mogu popiti u Belgiji, obično u provinciji i blizu samostana. Rijetke su po restačima.
Volim i pšenična piva (pšenični Erdinger i Paulaner) a odličan mi je i češki Bernard (i crni i svijetli; ima ih u Vrutku).
Od domaćih piva najbolje mi je ono koje nije domaće ali je pod domaćom etiketom - a to je pšenični PAN koji se kod nas u prodaji može naći u super konzumu. Mislim da je to i jedino pivo s domaćom etiketom koje se puni van Hrvatske (puni se u Njemačkoj i vrlo je slično pšeničnom Paulaneru). Tako je to IMHO i daleko najbolje pivo do 7 kn kod nas. Samo, kod nas su ljudi navikli na lagerčine tipa žuja i karlovačko pa onda na pšenična piva gledaju kao na nešto "čudnovatog okusa". Žuju, karlovačko, obični PAN i slične lagere mogu popiti "ako to pije društvo" ali generalno mi se to ne pije. Ti lageri koštaju nekih 6-8 kn po boci (0.5l) a recimo Bernard je od 10-15 kn (0.5l), Pšenični PAN oko 7kn (0.5l) a Leffe Blond (0.33) 10kn. Dakle nije puno skuplje ali je puno bolje. Nekada je velebitsko bilo solidno pivo ali - više nije...Priznajem da je za ljetne roštilje dobra i karlovačka ali....

Zadnje izmijenjeno od: gnomisa. 09.03.2012. u 17:09.
gnomisa je offline   Reply With Quote