View Single Post
Staro 06.03.2012., 21:01   #20273
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor darQ Pregled postova
graf ne pokazuje kolko je mekan neg raspon u kojem se može podešavati progresivnost otpora kod sabijanja vilica
isto tak, ne znam za tpc, al moj sherman za spv-om ima mogućnost podešavanja progresivnosti otpora u drugoj polovici hoda ( odnosno što će se događat kad se vilica približava bottom out-u ) promjenom volumena tlačnog prostora
Graf je drek, ako ćemo već gledati detaljinije. Priča se o compression dampingu, a na apcisi je hod vilice prikazan (a ne npr. brzina vodilice ili protok ulja) ? TPC+ nije position sensitive damping, već speed sensitive. Kao i svaki imalo napredniji damping sustav u vilici. A tek pri kraju ima position sensitive što je zapravo bottom out kontrola. Koja na TPC+ je onak - veli ekipa da iskorištava cijeli hod, ali da na jačim skokovima ne štima.
Citiraj:
Autor adaksinjo Pregled postova
nisam ja rekao da je lagana, nit to mislim, a nit sam napravio vise od 10 koraka po cijelom usponu

focus je cudoviste uzbrdo, bas mi pase
Ma dobro, šalim se malo. Staza nije teška, ali tehnički ima djelova gdje se lakše prošetati nego to proći. Iako, Srale mi se kune da je sve prošao ! A to je onda respekt prema njemu

Ja sam mislio da se Focus loše penje (i općenito loše pedalira), ali tek sam kasnije shvatio da zapravo to radi odlično. Na njemu sam uspio sve iz prve na Strmopeći, osim onog dijela kod drveta.
Citiraj:
Autor murina Pregled postova
Prvo o kočnicama Šta to nije BAT na Louisama?

Problem s vilicom je da imam sag 10% u najnapadačkijem položaju s nosom na kotaču To rezultira jako drndavom vožnjom. Za skokove je ok. Nisam osjetio ni čuo bottom out do sad. Opruga je crvena (medium) ali za 170mm model. Ista opruga je Firm za 150mm model. Opruga je baš dosta napeta u vilici, zmija je teško vratio nazad.

Jeli ovaj feder desno taj bumper?
http://fstatic1.mtb-news.de/img/phot...P1010256.JPG?0
Pa da, ali ne vidim zašto onda to imaš različito na kočnicama ? Kad to nije zamjena za modulaciju, već omogućuje u suradnji sa pomicanjem ručice, da imaš ručicu jako blizu gripu- a da koči čim kreneš stiskati (da u pravilu napravi u 1cm hoda što bi inače u 4cm od kojih je 3cm hod ručice koji ne koči). Da nemaš to, kad pomakneš ručicu blizu gripu samo bi udarila u grip jer ima puno slobodnog hoda.

Ovo desno je dio dampera, taj position sensitive dio koji svoju funkciju i ne obavlja baš najbolje. Ali daleko od toga je TPC+ loš damping, dapače. Ali bottom out i brake dive mu nije najjača strana, ali navikneš se na to i imaš puni hod i mekan ako je sve ostalo u redu.

SAG ti je prevelik, a vjerojatno i pretvrda opruga. Skrati oprugu, skreši konstantu. Svaki pošteni oprugar će ti prije nego napravi novu, izmjeriti konstantu stare, hod i visinu. A novu velim - samo prilagodiš visinom i konstantnom. Staviš 10-20% manju konstantu. Imam ti ja tablice sa konstantama od Foxa i X-fusiona ako želiš. Za različite kilaže.