Citiraj:
Autor zgmmax
@Murina
Tebi opruga ima neku konstantu i da ju i skratis ta konstanta ce ti biti ista. To ti je isto i Onyx reko, zato si moras dat izraditi oprugu sa manjom tom konstantom da ti vilja bude meksa.
Najbolje je odnjet staru oprugu kod oprugara i rec ja bi ovakvu kracu za toliko i meksu za toliko
Tu riskiras 100kn jer ak ti prva ne uspije jer je premekana il ponovo tvrdja bus znal kolika konstanta ti treba otprilike
|
Po novim prohtjevima

, ako sam dobro skužio njemu je opruga ok ali tvrd "početak" odnosno preload. Ako je to tako, onda da, oprugu treba samo malo skratiti. A koliko...hmmmm
Usporedbe radi, moje prvo "kraćenje" opruge je ispalo neslavno (skužio to tek kada sam išao dati kakti skratit ipak malo manje od prvi puta - nisam mjerio doma tu oprugu nakon prve izrade) jer naime, ja sam svoju oprugu kratio sa 29.5cm na 27.5cm tj. sa 170mm hoda na 150mm hoda. I naravno sve je bilo divno i krasno ne preload mi je bio pre mekan, brake dive da ne pričam

(ja i dalje uvjeren da je moja opruga na 27.5cm). Niš, zaključio ja da sam ju ipak "odrezao" malo previše, odoh ja ponovo kod oprugara da mi "skrati" na 28cm da imam malo jači preload. Dođem ja tam sa novom oprugom i velim kak bi htel novu oprugu od 28cm odnosno 0.5cm dužu od postojeće. Kad ono lik izmjeri i ispade da je opruga 26.5cm

(velim ja ni vrag da se stisnula, kaže on čisto sumnjam, valjda sam ju cvaknul previše odnosno krivo zapisao duljinu). Novu mi je napravio točno na 27.5cm i još sam za "duševnu bol"

gratis dobio drugu iste dužine ali mekaniju

ak ikad smršavim
Rezime: sa 170mm na 150mm treba "odrezat" oprugu za 2cm i stavit spacer od 1.5cm da bi preload bio ok (za mojih 87kg) i vilja na 150mm hoda (sam 1cm spacerom sam imao 155mm hoda

).
Ako želiš slabiji preload, po mom nekom mišljenju cvakni oprugu za 5mm (0.5cm) ili daj napravit za toliko kraću.
Citiraj:
Autor murina
Darq nisi pratio 
Nema podešavanje tlakom.
Max, konstanta je možda i ok ako kraćenjem dobijem veći SAG. Znači ja želim da Medium za 170mm hoda postane Medium za 150mm, kužiš?
Idem pogledat Marjan 
|
** Koliko god je opruga dugačka (izmjeri naravno), skrati ju za 2 cm (neka je iste konstante) i stavi spacer ispod od 1.5cm.
Možeš probati preload kod mene pa ak ti je moj pretvrd, skrati oprugu za još 0.5cm da ti preload bude ok jer ti si lakši od mene.
Qurac, ne drži vodu jer mislim da je moja opruga tvrđa od tvoje (konstanta moje je cca 0,78kg/mm). Daj si izmjerit konstantu (ili nać na netu negdje) pa ako je slična, moš probati, ako nije, hebiga. Napravi samo ono pod
**