Citiraj:
Autor estugarda
Ne. Taj "makadam" koji spominjem je zapravo Dravski nasip, koji se slabije održava od Savskog, i uz to kolni putevi po Podravini. Dakle, vrlo blagi makadam, ako uopće. Taj bajk koji sam probao je neki vulgaris cestovni Rog, i na njemu je zapravo samo položaj sjedenja bio dobar. Za taj teren definitivno nije. Baš sam ga probao po tom Dravskom nasipu koji ima rupa. Vozio sam se po tom nasipu i na nekom potrošenom MTBu iz shopping centra i to je bila totalna katastrofa...Ipak očekujem puno više od ovoga...
Najveća su mu mana, koliko sam skužio, kotači sa jednostrukom aluminijskom stijenkom. Pa se pitam, bi li se moglo i isplatilo staviti druge kotače ako ovi brzu odu?
|
Mislim da će ti tako biti i sa svim drugim bajkovima tog tipa. To čak i nisu trekking, već city bicikli. Za cestu i ostalo dušu dalo, ali mislim da će te drndati po nasipu (pogotovo ako veliš da je gori od Savskog) pošteno. Mislim, niti MTB sa debljim gumama, sitno boljom vilicom, ali tvrđim sicem neće također biti ništa gro bolji...
Ma držat će kotači, nećeš ti njih ganjati tak grdo (iako, ajde, nisi baš perolaka kategorija). Zamjenske će isto biti slabe, teško da tu ima nekog kvalitetnijeg rješenja. Čim nisu ti bajkovi za takvo što, neće baš niti djelovi biti.
Mada velim, ako paziš malo, bit će ok. Neće biti kao full suspension bajk, ali će se dat vozikat normalnom brzinom, ali opet - sve ovisi što doista očekuješ. Kao i na jeftinim MTB-ima, suspenzija nije kvalitetna, teško da će naprijed išta upijati.
Imam doma jedan sličan bajk kakav tražiš i to je samo za cestu meni (čisti rigid je čak). Opet, s druge strane imam neki pevecikl koji odozada ima valjda manje od 30mm hoda i to je puno puno udobnije voziti nego išta drugo (osim glavnog bajka sa 150mm hoda naprijed i nazad za brdo). 30mm hoda + udoban sic i položaj koji ti spominješ sa tankim gumama ide ko metak i osim većih rupa i prepreka, sve ostalo samo zaljulja čak i taj pevecikl. Sve ostalo je manje udobno. Ali opet - taj ima mane pevecikla (pada lanac, zadnji kotač ispada iz dropouta kad se jako nagaze pedale)...
Uglavnom, poanta je - ne očekuj da će ti city bajk biti u tome najbolji. Ali realno gledajući, bit će bolji od MTB ekvivalenta ako je dobar sic i da baš gume nisu ultra tanke i na 10bar. Malo pažljivijom vožnjom (digneš guzica kad se penješ na rinzol) i kotači će držati makar imali jednu stjenku.