Tema: Automobili
View Single Post
Staro 06.02.2012., 10:05   #2496
jopis
gadget freak
Moj komp

jopis's Avatar

Datum registracije: Oct 2009
Citiraj:
Autor Guls Pregled postova
Naravno da nismo svi izvrsni vozači. Ja sam e46 jedva popeo uz malo veći breg i to uz pomoć 4 vreće cementa u gepeku.

Naravno da ćeš se lakše i sigurnije popeti na ledeni brijeg sa fwd nego sa rwd, čisto fizički gledajući, omjer sile pritiska, trenja i sile reakcije same podloge. Dok su po ravnoj cesti stvari čisto individualne, ovisno o tome koliko tko zna voziti kakav pogon. nhf
Ovisi od brijega. Uz Vlajić (znaš o čemu pričam ) znaš i sam da se zimi nitko ne penje ni sa kojim pogonom, svi parkiraju u podnožju na ininom zadnjem parkingu.
Ovo o fizičkom gledanju ti ne stoji, već sam to objasnio - kad daješ gas na fwd, auto se propinje i rasterećuje prednje, dakle pogonske kotače i smanjuje trenje.
Da se razumijemo, ne tvrdim ja da je bolji rwd po snijegu, nego pokušavam objasnit ekipi koja je pod famom da se takvi auti mogu samo parkirati sa strane i čekati proljeće, što je totalna zabluda. Rwd je jednako upotrebljiv po zimi (ko papiga ponavljam, naravno - sa zimskim gumama) kao i fwd, nigdje neće ostati.
I zaboravio sam nekome odg. što se tiče 7ice i automatika - na 7icama sa automatik getribom imaš zimski program šaltanja - tipka kraj mjenjača sa malom pahuljicom snijega, i onda se uključuju el. pomagači i mjenjač šalta bitno drukčije od normalnog ili sportskog moda.