Nisam imao iskustava s B.net-om i njihovim uslugama, osim sto sam slusao i citao dosta gadne stvari...
Veceras sam kod svoje djevojke koja je preselila u novi stan u kojem koriste usluge B.net-a pokusao prebacit wlan zastitu sa WEP enkripcije na WPA.
Zacudo, kad sam se spojio na router (Cisco SA 2325), na njemu nisam mogao mijenjati bas nikakve postavke (?!).
Poziv sluzbi za korisnike rezultirao je apsurdnim razgovorom gdje mi agent objasnjava da je WEP odlicna zastita te me pocne ispitivat o OS-u kojeg koristim???
Pristojno mu ipak objasnim da samo zelim WPA2/PSK enkripciju, na sto mi agent odgovara da ce mi ispuniti zelju.
Morao sam mu reci koju sifru zelim i kako da se mreza zove, ako ju zelim preimenovat.
:O
Nakon pet minuta, nov SSID je gore, ali ne i WPA2/PSK nego samo WPA.
Dobro, rijec je o privatnoj mrezi koja ne treba maksimalnu zastitu, a i WPA ce ih u potpunosti zastitit od random skiddie bastarda, ali zasto me agent nije poslusao?
Osim toga, zasto korisnik njihove usluge ne moze mijenjat postavke na routeru?
Da hocu MAC filtering, sto bi im morao?
Mejlom slati sve MAC adrese ili telefonom diktirati?
Uzas!
Osim toga, brzina drasticno i sramotno varira
Kad sam tek stigao danas, dl je bio nekih 1,3 Mbps sa pingom od 86ms
Par sati kasnije, dl se stabilizirao na nekih 5 Mbps sa bijednim pingom na speedtest.net
Kad sam pingao google, postojao je odredjen gubitak paketa
Maloprije sam odradio novi test i dl je 1.01 Mbps, up 0.48 sa pingom od 54ms
Pratit cu situaciju veceras, a sutra opet uputiti poziv sluzbi za korisnike, ako se ovo nastavi
Djevojka i cimerice joj placaju flat rate, a cemu kad B.net ocito ne postuje ugovorene brzine?