Citiraj:
Autor zwer
Imam na poslu 500 GB disk koji je popusio bad sectore (ali jos radi), vrti Ubuntu 11.10. Zamjenski disk je mali 60 GB SSD. Ono sto me zanima je kako najlakse i najbezbolnije transferat OS?
Tj. trebam nesto a'la True Image za Windowse 7, jucer sam s tim bez problema sa 500 GB diska bacio OS na 100 GB disk i obratno (swap OS-ova tj.)... Kako to isto pod Ubuntuom?
Od onog sto sam uspio naguglat je da se particije kloniraju sa DD-om, ali svugdje pise da radi samo sa 2 diska jednake velicine, ili ako je destination veci od sourcea. U obratnom slucaju, trebao bi particionirat source da mu boot particija bude manja ili jednaka destination particiji... Ali posto mi disk sa OS-om ima bad sectore, to mi se ne cini pametna opcija jer bi se moglo desit da dio podataka ne bude citljiv... Sto ne dolazi u obzir. A Ubuntu mi se ne instalira ispocetka zbog mali miljon settingsa koje sam natweakao u medjuvremenu.
Ideje? 
|
Aj probaj sa dd najprije...
1) bootaš bilo koji live Linux DVD
2) Kreiraš particiju iste veličine na drugom disku (Gparted)
3) dd if=/dev/sda(x) of=/dev/sdb(y) gdje je sda(x) particija koju trebaš kopirat a sdb(y) odredišna particija na koju želiš premjestiti podatke
4) makneš stari disk iz kompa
5) Restoraj GRUB (ili koji već boot manager distra koristi
6) Bootaj novi sustav
A ak ne mountaš particiju pa kao root sa "mv" ili "cp -a" premjestiš/kopiraš sve čitljive fajlove na novi disk...
P.S.-možeš probat i sa partimage...