Živio rođo
Postupak odzracivanja Shimano 2012 XT, SLX kocnica (odgovara i za 2011 XTR):
Odzracih i ja jucer konacno zadnju kocnicu.
Zahvalio bi se kolegi jed2i-ju kaj mi je nabavio sve sto mi je trebalo:
- mineralno ulje
- sprice (potrebna vam je 1 velika i 1 mala)
- crijevo koje ide na celjust kocnice
Samo odzracivanje traje par minuta. Bitno je dobro paziti na mjehurice da svi izadju van.
Uglavnom, kod 2012 serije nije potrebno skidati poklopac rezervara na rucici kocnice nego je samo dovoljno odsarafiti onaj saraf na vrhu koji sluzi za odzracivanje te na to mjesto usarafiti manju spricu i u nju naliti nesto ulja (kolicina ulja se kasnije poveca kada krenete tjerati ulje od celjusti kocnice prema gore). Ovako to izgleda:
Dole je velika sprica spojena sa crijevom na celjust. Tu je bitno napomenut da se pazi na to da sprica stoji okomito jer ako ima imalo zraka u njoj a ona stoji vodoravno onda ce taj zrak otici u sistem zajedno sa uljem sto nije dobro. Dakle, drzite je okomito u odnosu na tlo. To ovako izgleda:
Bitno za napomenut je da treba malo/lagano lupit po buzirima od kocnice, celjusti i rucici kako bi zalutali mjehurici izasli van.
Isto tako kada prestanu ici mjehurici treba zatvoriti onaj saraf na celjusti te nekoliko puta napumpati kocnicu da bi i ono malo zraka sto je ostalo izaslo van.
To bi se sve trebalo ponavljati dok osjecaj na rucici ne bude kako treba (da nije gnjecava).
Video koji mi je pomogao u tome je
ovdje.
Dakle, to je sve. Sav materijal me kostao 30 kuna (skupa sa uljem) i eto, bez neke muke se to da odraditi i ustediti xy kuna
A sad, imam mali problem sa desnom rucicom. Iz nekog razloga mi na jednom dijelu kucista malo ulje izlazi van. Ne znam da li je to zbog previse ulja u sistemu ili mi neka brtva ne drzi dobro. Budem vidio da li ce kroz koji dan prestat, ako ne, morat cu to detaljnije raskopavat.
Mjesto gdje curi je oznaceno crvenim kruzicem
Pojma nemam koji mu je k. Raskopavao sam kuciste i brtve su citave, nebi smjelo curiti. Ali iz nekog yebenog razloga curi.
Any ideas?