Tema: Automobili
View Single Post
Staro 22.01.2012., 12:50   #2313
listerstorm
Registered User
Moj komp

listerstorm's Avatar

Datum registracije: Apr 2011
Citiraj:
Autor jopis Pregled postova
Ili propasti banka, ili imati oročenu štednju s kojom ne možeš dići novce kad ti trebaju, nego kad je ugovoreno, a to baš nije da možeš kad se tebi sprdne ili zatreba, itd.
Ovo su paušalne pretpostavke.

Naravno, banka može propasti kao i svako druga pravna osoba ali postoji nešto što se zove Državna agencija za osiguranje štednih uloga.
Od 2008. godine, iznos osiguranih depozita povećan je sa 100.000 na 400.000 kn čime je pokriveno nešto preko 90% depozita svih građana (prije je to bilo između 55-60%).

Citiraj:
ili imati oročenu štednju s kojom ne možeš dići novce kad ti trebaju, nego kad je ugovoreno, a to baš nije da možeš kad se tebi sprdne ili zatreba, itd.
Malo vjerojatno osim ukoliko se ne radi o nekoj maloj banci ili štedno kreditnoj zadruzi. Zapravo, malo vjerojatno i u tim slučajevima. Izbor je velik, uvijek postoji mogućnost oročavanja u banci u kojoj ti neće ugovoriti takve restrikcije (vjerojatno 99% banaka).

Citiraj:
Daj primjer oročene štednje u kojoj možeš profitirat da digneš nenamjenski kredit sa eks-om od 12-13% i da kamata na oročenu od 5-5.5% može dati više love nego što plaćaš kamatu za nenamjenski
Dao sam ga u postu 2307. Ako sumnjaš, provjeri si, imaš hrpu kalkulatora na web stranicama banaka. Usput, nenamjenski krediti mogu ići i uz EKS ispod 11% (uvjeti dostupni na web stranicama banaka).

Netkome ovo može zvučati čudno, ali malo upućeniji znaju da kamatna stopa na štednju ne mora biti veća od kamatne stope na kredit da bi se ostvarila pozitivna razlika. Naprotiv, ona može biti dosta manja a da se i dalje ostvari pozitivna razlika.

Citiraj:
Nemoj dovodit ljude u zabludu
Ne dovodim ja ljude u zabludu već si ti neinformiran.

Citiraj:
niti to što ti tu pričaš u zadnja dva posta ima previše veze sa automobilima....
Istina, ali nisam ja taj koji je počeo lamentirati o razlikama i načinima financiranja kupnje automobila. To je počeo netko drugi:

Citiraj:
Firma, pdv, pranje poreza kroz to. Dovoljno
Ti meni objasni s čime bi i na koji način leasing (ilitiga pušing) bio povoljan za običnog malog čovjeka, kad je lease=najam, dakle ne stječeš vlasništvo na vozilu, nego daj učešće, plaćaj nemale rate, vrlo podložne izmjenama (rata od 2000kn ugovorena na početku leasinga, varira od 1800-2600kn, primjer iz prakse/iskustva), pa onda kad 'otplatiš' leasing, još moraš 'otkupit' 'svoj' automobil. Stvarno divna stvar za pojedinca.
Za firme je tu druga priča i korist iz leasinga, ali i dalje samo i isključivo zbog priče sa porezom i 'pravljenja' troškova/rashoda u firmi kada je to potrebno zbog računovodstvenog prikazivanja profita.
Citiraj:
Autor Flood Pregled postova
Da nije tako stvar postavljena,danas nebi bili svjedoci toga sta jesmo,svjetske hobotnice...koja se ne vozi u autima siroke potrosnje
Ali postojala bi mogućnost i da država ne isplati mirovine.

Citiraj:
Autor Thoroughbred B Pregled postova
Ja sam podignuo lombardni kredit prije 2 godine i omjer oročenja/kredita je 1/1 i kamata je veća na kredit nego na oročenje,neznam u kojem je to slučaju moguće ostvarit veću kamatu na depozit u odnosu na kredit...vjerovatno ako oročiš 100 000 a podigneš 10 000,ali to je suludo.
Kamatna stopa je veća ali razlika u ostvarenim kamatama je:

- negativna ukoliko se lombardni kredit ne vraća nekom mjesečnom/tromjesečnom dinamikom nego jednokratno

- pozitivna ako se lombardni kredit vraća npr. mjesečno i na taj način ti se kamata smanjuje jer se obračunava na manju glavnicu svaki mjesec dok se kamata na depozit obračunava na glavnicu + kamate koje se na kraju godine pripišu glavnici.

To je razlog is kojeg se isplati oročiti sredstva i uzeti kredit pa makar i po višoj kamati.

Naravno, ovo ovisi i o razlici u visini kamatnih stopa na kredit i depozit.
listerstorm je offline   Reply With Quote