gadget freak
Datum registracije: Oct 2009
|
Citiraj:
Autor Thoroughbred B
Iskreno malo sam se izgubio u tvom tekstu,ja prodam auto kada se približi 100 000km,a u 3 godine ga dovoljno otplatim da mi ga se isplati prodat.
Trenutno prodajem passata cc,ostalo je 8000 eura lizinga,auto vrijedi 20 000+,zatvorim lizing i dobijem instant financijsku injekciju u firmu.
+ tu je još pretporez,ali hej,ja radim 10 mil. kn godišnje,znaš ti koliko ja plaćam poreza i prireza državi? Hvala bogu da postoje opravdane porezne olakšice,jer i ja isto tako ulažem,prodajem ali i kupujem,novac se vrti,ali prije svega sam jedan veliki potrošač...to što si spomenuo,kasko,gorivo da ne pričam,servisi...
Svejedno za mene je to najpovoljnija kupovina,ratu lizinga kroz poslovanje ne osjetiš toliko,koliko bi osjetio kupovanjem na keš.Nakon cca 3 godine,dobro dođe financijska injekcija ilitiga povrat uloženih sredstva,ukoliko ne uzmeš novo vozilo.
Ali nije mi jasno ako uopće misliš na operativni,zašto uopće misliš i trošiš vrijeme na njega,on je primjeniv u rijetkim situacijama i ne uzimaš ga s ciljem krajnjeg stjecanja vlastištva.
Malo sam se umorio no način na koji si komentirao neke stvari ne drže vodu,jer ja imam crno na bijelo koliko je lizing dobar i isplativ,nekome financijski nekome operativni.
Moja iskustva govore da je povoljnije imat auto u najmu nego novac,manje su kamate.Nakon otplate bilo lizinga ili kredita ishod je isti,stječeš pravo na vlasništvo.
Btw,kod mene su i glavni i rezervni ključevi od svih auta kupljenih lizingom,i ne trebam nikakvu suglasnost lizing kuće kad odlučim prodat auto.
Ponavljam,financijski,o operativnom nema uopće smisla raspravljat.
|
Ajmo ovako onda.
Koliki ti je ukupni trošak automobila, eto konkretno passata?
Dakle, zbroj učešća, rata, kamata i kaska; naravno bez servisa i ostalog što radiš i kad kupiš automobil na keš?
I koliko taj isti auto dođe kad uletiš s kešom u salon, dakle bez pretjerivanja bar 15% manje od cijene izvješene u katalogu/u salonu.
Na stranu izbijanje pdv-a.
Ne kužim priču o financijskoj inekciji od auta koji vrijedi 100-150.000kn ako radiš sa 10 milijuna godišnje, dakle 1-1.5% tvojih obrtnih sredstava ti ne bi trebali biti tako značajni, a pogotovo to nije povrat uloženih sredstava jer po mojim saznanjima taj auto sa kamatama i učešćem košta 35-40.000 eura, a ti kažeš da ti je povrat uloženih sredstava od 20.000 eura super stvar, znači za 2 godine svjesno pušiš minimalno 110.000kn (+kasko od 6-7000kn godišnje), a onda ti je na drugu stranu bitan povrat od cca 50% vrijednosti vozila.
Ludilo, brale
I opet brkaš pojmove, i to grdo.
U leasingu si KORISNIK vozila jer je vozilo u tvom najmu, a u kreditu si VLASNIK vozila, punopravni i možeš raditi s istim što te volja i kad te volja. Dakle vozilo kupljeno na kredit možeš prodati kad te volja jer POSJEDUJEŠ i knjižicu vozila i vozilo glasi na tvoje ime, dakle ne trebaš ničiju suglasnost da ga prodaš kad god te volja jer je TVOJ, a na leasing nije.
Ja tu ne kužim i neću kužit isplativost nikako, jer daleko je jednostavnije eksploatirati jedan automobil kupljen za gotovinu 5-6-7 godina, stavljati pare na stranu ako je problem izvaliti odjednom (što ne bi trebalo bit sa 10 milja godišnje, ali eto, primjera radi), dakle uložiti 5-10.000 eura manje u isti automobil u startu, duže ga eksploatirati, prodati na krajnjoj granici prije potrebe za većim ulaganjima i kada je gubitak vrijednosti normalan i razuman, a ne najgori kao što je slučaj u prve 3 godine, i opet kupiti novi sa eto, ušteđenim novcima koje bi plaćao banci za kamate, 100% kasko (dok se za automobil koji nije na leasing bez ikakvih problema i sasvim legalno plaća 60% jeftiniji kasko), bez učešća itd.
Matematika je jasna.