Tema: Automobili
View Single Post
Staro 21.01.2012., 14:18   #2272
Thoroughbred B
Premium
Moj komp

Thoroughbred B's Avatar

Datum registracije: Apr 2003
Citiraj:
Autor jopis Pregled postova
Kako ne bi imalo veze to što je leasing najam????
Druga stvar, čudiš se o otkupu vozila nakon isteka leasinga, valjda znaš da postoji financijski leasing i operativni leasing.
Normalno da se firmama isplati leasing zbog poreza, pa nije isti iznos poreza za sladoled i za auto od 20-30-50.000 eura. Ne pričam o firmici koja ima 20.000 eura prometa godišnje naravno, takvom niti neće past na pamet kupit auto od 50.000 eura na firmu....
Evo ti osobni primjer od prije 10 godina - opel corsa 1.2 16v - keš 75000kn, kredit 90000kn, leasing 95000kn. Promet radione u to doba, godišnji, bio je cca 70000kn. I nije toliko stvar u tih 5000kn, nego što ti nisi vlasnik vozila, nego korisnik, možeš ostat u svakom trenutku bez njega (a ne kako ti tvrdiš da je isto kao kod kredita, nije, jer u svim uglednim leasing kućama 1 primjerak ključa navedenog vozila ostaje kod njih, i nakon treće neplaćene rate, dođu sami po vozilo i odvezu ti ga, a ti što si platio, platio si, kao da si rent-a-car imao a ne plaćao 'vlastito' vozilo). Rata leasinga frendu za peticu tdi sportline je varirala koliko sam ti gore rekao, a tečaj sigurno (100% da ti bude lakše) nije varirao u tolikom omjeru da se rata za 1/3 poveća iz mjeseca u mjesec (prije 5 godina), pa je pop---dio, otišao u banku, digao kredit i riješio leasing. Dok je nama za corsu razlika u tečaju bila 230 kn nakon 60 rata, a on je imao razliku po 700kn od rate do rate.
I da, i tebi ću reć, ima, tj poznam sasvim dovoljno ljudi i u ovoj jadnoj sredini koji odu i kupe auto za keš, pa i daleko skuplji od tih 20.000 eura.

Ti kažeš da mijenjaš automobile svakih 2-3 godine i to na leasing. To po meni nije normalno, već suludo, a pogotovo što je to matematički najgore jer je pad vrijednosti automobila najveći u prve 3 godine, tj do 50% je pad vrijednosti u trećoj godini. Kud na leasing gdje daješ i učešće i plaćaš nemalu ratu, tu još prodaješ auto kad je najviše izgubio na vrijednosti. Ako je to tebi ok, super, meni nije, jer tako plaćaš upravo srž leasinga - najam - isto ko da si cijelo vrijeme na rentacaru, jer nit je auto tvoj, nit ga možeš prodat kad hoćeš bez suglasnosti davatelja leasinga, nit mi se ta matematika sviđa, uz činjenicu da za novi leasing moraš plaćati puno kasko osiguranje, bez popusta i bonusa, što opet nemalo košta svake godine, pogotovo za bolje/skuplje automobile. Osim ako imaš tolike prihode da moraš radit rashod s većim troškom, pa je to najlakše napravit novim autom, onda mogu razumit zašto je leasing najjednostavnija opcija i zašto te ne brine financijska neisplativost toga.

Nemoj me krivo shvatit - ali stara izreka - leasing = pušing.
I od svih mojih frendova i klijenata, ko god ima auto na leasing ima ga isključivo da bi si malo prebio pdv, i da si poveća rashode u knjigama, kako bi prikazao manju dobit, ili ekipa tipa moj kum, koji svakih 5 godina mijenja 2 teretna kombija na leasing, koji donose profit daleko veći nego je njihova vrijednost. Firme i obrti sa malim prometom - tipa naša radiona, si leasing jednostavno ne mogu priuštit ni u kom pogledu - niti paše toliki rashod u knjigama jer nemaš toliko prihodovno financijsko pokriće za kupnju niti si možeš priuštit plaćanje učešća i rata u tolikim iznosima.

Mislim da sam dovoljnu litaniju napisao da me shvatiš....

Edit:
Jelc, znam ja o čemu ja drvim i kakve vrste leasinga postoje, samo on mene ili neće ili ne želi shvatit
Magarac - sročio si u jednu rečenicu mojih 10
Iskreno malo sam se izgubio u tvom tekstu,ja prodam auto kada se približi 100 000km,a u 3 godine ga dovoljno otplatim da mi ga se isplati prodat.

Trenutno prodajem passata cc,ostalo je 8000 eura lizinga,auto vrijedi 20 000+,zatvorim lizing i dobijem instant financijsku injekciju u firmu.

+ tu je još pretporez,ali hej,ja radim 10 mil. kn godišnje,znaš ti koliko ja plaćam poreza i prireza državi? Hvala bogu da postoje opravdane porezne olakšice,jer i ja isto tako ulažem,prodajem ali i kupujem,novac se vrti,ali prije svega sam jedan veliki potrošač...to što si spomenuo,kasko,gorivo da ne pričam,servisi...

Svejedno za mene je to najpovoljnija kupovina,ratu lizinga kroz poslovanje ne osjetiš toliko,koliko bi osjetio kupovanjem na keš.Nakon cca 3 godine,dobro dođe financijska injekcija ilitiga povrat uloženih sredstva,ukoliko ne uzmeš novo vozilo.

Ali nije mi jasno ako uopće misliš na operativni,zašto uopće misliš i trošiš vrijeme na njega,on je primjeniv u rijetkim situacijama i ne uzimaš ga s ciljem krajnjeg stjecanja vlastištva.

Malo sam se umorio no način na koji si komentirao neke stvari ne drže vodu,jer ja imam crno na bijelo koliko je lizing dobar i isplativ,nekome financijski nekome operativni.

Moja iskustva govore da je povoljnije imat auto u najmu nego novac,manje su kamate.Nakon otplate bilo lizinga ili kredita ishod je isti,stječeš pravo na vlasništvo.

Btw,kod mene su i glavni i rezervni ključevi od svih auta kupljenih lizingom,i ne trebam nikakvu suglasnost lizing kuće kad odlučim prodat auto.

Ponavljam,financijski,o operativnom nema uopće smisla raspravljat.