Tema: Automobili
View Single Post
Staro 21.01.2012., 13:26   #2267
Thoroughbred B
Premium
Moj komp

Thoroughbred B's Avatar

Datum registracije: Apr 2003
Citiraj:
Autor jopis Pregled postova
Firma, pdv, pranje poreza kroz to. Dovoljno
Ti meni objasni s čime bi i na koji način leasing (ilitiga pušing) bio povoljan za običnog malog čovjeka, kad je lease=najam, dakle ne stječeš vlasništvo na vozilu, nego daj učešće, plaćaj nemale rate, vrlo podložne izmjenama (rata od 2000kn ugovorena na početku leasinga, varira od 1800-2600kn, primjer iz prakse/iskustva), pa onda kad 'otplatiš' leasing, još moraš 'otkupit' 'svoj' automobil. Stvarno divna stvar za pojedinca.
Za firme je tu druga priča i korist iz leasinga, ali i dalje samo i isključivo zbog priče sa porezom i 'pravljenja' troškova/rashoda u firmi kada je to potrebno zbog računovodstvenog prikazivanja profita.
Kakvo pranje poreza pobogu o čemu ti pričaš? Jel ti išta znaš o poslovanju jedne tvrtke?

Šta ti misliš da mali čovjek ima za isplatit puni iznos auta u kešu? Gdje živiš?

Da,to je u jednu ruku "najam",ali kakve uopće veze ima? Ako kupuješ auto na kredit dužan si ga isplatit,zar ne? U čemu je razlika da digneš gotovinski kredit ili uzmeš auto na lizing? Apsolutno si u istoj situaciji,ako nisi u stanju vraćat gotovinski kredit prodaješ auto,isto vrijedi i za lizing,ako ga nisi u stanju plaćat prodaješ auto,ili čarapa,i zatvaraš cijelu priču.

U jednom slučaju iznajmljuješ auto dok ga ne otplatiš,u drugom iznajmljuješ novac.

Rate su podložne izmjenama samo zbog promjene tečaja valute,opet isto kao i kod svakog i bilokakvog kredita.

Kakvo otkupljivanje auta kojeg si otplatio lizingu? Kad otplatiš lizing banka ti daje čiste papire i ti se upisuješ kao vlasnik,odnosno korisnik lizinga upisuje vlasništvo čim otplati lizing.

O promjenama rate nema govora,osim promjene tečaja valute,kad dogovaraš lizing dobiješ otplatni plan kojeg se pridržava banka i korisnik.

U trenutku plaćanja rate lizinga plaćaš lijepo po trenutnom tečaju HNB-a,i ukoliko je rata veća to nema veze s lizingom,već opće poznatim pravilima bilo kakvog kreditiranja.

Firmama se isplati uzimat na lizing zbog pretporeza? Ako je firma u sustavu PDV-a ista ima pravo na pretporez na kakav god način kupovala,i šta god kupovala! (naravno,nećeš kupovat sladolede ako imaš građevinsku firmu).

Nemoj se ljutit ali djeluješ potpuno neupućeno u stvari o kojima filozofiraš,ja imam privatnu firmu i uzimam aute na firmu i na lizing,jer kao i običan mali čovjek,nemam u firmi 20 000 eura "viška" da glumim šefa u autosalonu.

Uzmem auto na lizing,na 5 godina,koristim ga 2-3 godine i prodam,zatvorim ostatak lizinga (kada nađem kupca) i ostane uvijek dio za učešće novog vozila.

Sistem funkcionira savršeno,vjerovatno kao i mnogim ljudima koji zarađuju novce a nisu Sanaderu ništa u rodu.

Ista stvar je plaćat auto koji nije tvoj,ili otplaćivati određeni iznos love koju si podignuo u banci...i koja naravno,nije tvoja.Radije ću "iznajmit" auto,nego novac,jer mi je povoljnije,kamate su niže.

Citiraj:
Autor jopis Pregled postova
Kad napišeš glupost, bar argumentiraj stav zašto je nešto glupost s čime se ti ne slažeš, što također nisi obrazložio
Ja neznam jesi li ozbiljan,pa ti si taj koji je napisao neargumentiranu glupost

Zadnje izmijenjeno od: Thoroughbred B. 21.01.2012. u 13:37.
Thoroughbred B je offline   Reply With Quote