Tema: Žderonje
View Single Post
Staro 18.01.2012., 12:40   #24531
panoramix
driver
Moj komp

panoramix's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Citiraj:
Autor Roberto Pregled postova
Ajd super
Probao sam već puno vrsta babura, ali nisam ni jedne uspio uzgojit da budu onak velke i sočne, debele ko u dućanima. probao sam i s puno zalijevanja ali ne ide. Valjda za to ipak treba profi uzgoj.
Iskustvo iz vlastitog dvadesetogodišnjeg povrtlarenja: nemoj se ni truditi postići baburu od 20 dag, jer je to intenzivni uzgoj za tržište. Nažalost, kod takvog uzgoja dobivaš na vagi a gubiš na aromi. Moje babure su srednje veličine, ne šprica voda iz njih kad ih prerežeš, no aroma je izražena i dolazi do izražaja upravo kad ih pečeš/filaš/kiseliš. Uzgajam ih za punjenje i pečenje na roštilju, dočim za salatu uzgajam paradajzericu jer ima daleko najbolju aromu, još ak' je malo ljutkasta...
Rog papriku treba ponajviše zalijevati jer ima tanko meso i u pomanjkanju vlage, daje žilave plodove.
Jednako je i s većinom povrća. Napumpani uzgoj donosi profit a okus je tak-tak. Moji su krastavci sitniji al' zato miriši cijela kuhinja kad ih ogulim za salatu s vrhnjem. Kupljen u trgovinii su veliki i vodeni a aroma je u tragovima.