Tema: Automobili
View Single Post
Staro 30.12.2011., 16:58   #1854
Swarm dude
Premium moderator

Swarm dude's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
LOL
To što je Exide skup je drugi par čarapa, naveo sam ti Fiamm kao primjer i slobodno potraži i vidjet ćeš cijene. Evo da se ne trudiš: klik

S članka kojeg sam prije linkao:
Citiraj:
Autor Wikipedia
A gel battery (also known as a "gel cell") is a VRLA battery with a gelified electrolyte; the sulfuric acid is mixed with silica fume, which makes the resulting mass gel-like and immobile. Unlike a flooded wet-cell lead–acid battery, these batteries do not need to be kept upright. Gel batteries reduce the electrolyte evaporation, spillage (and subsequentcorrosion issues) common to the wet-cell battery, and boast greater resistance to extreme temperatures, shock, and vibration. Chemically they are almost the same as wet (non-sealed) batteries except that the antimony in the lead plates is replaced by calcium, and gas recombination could take place.
Fiamm Titanium Plus je upravo takva kombinacija, antimon je zamijenjen kalcijem...
Zašto je Exide toliko skup ili zašto je Fiamm jeftin, ne znam jer nisam ulazio u detalje niti kopao patente no po mom iskustvu i znanju gel akumulatori nikako ne moraju koštati oko tih 2k kn što si spominjao i čega se već držiš koliko pijan plota (osim Exide).
Pročitaj specifikacije Titanium Plus i bit će ti jasno da je to ono o čemu govorim.
EOD što se mene tiče.

CPU: AMD Opteron 3365 cooled by LC-CC-120
MBO: MSI 760GM-E51 FX
RAM: 4 x 8 GB G.Skill Ripjaws DDR3 PC-12800
VGA: Nvidia Quadro K600
SSD: Crucial BX500 1TB
HDD: Seagate Barracuda Guardian 2 TB
PSU: Silverstone Strider Essential 600W
Swarm dude je offline   Reply With Quote