Citiraj:
Autor Overclock
Ni tebi onda ocito nije jasno kad napises glupost da mozes imati snagu bez Nm (300ks s malo Nm), za 300ks treba prilicno Nm.
A ovo drugo, ocito ni sam neznas citati grafove ili brkas pojmove, kad fino vidis da snaga raste a Nm padaju.
Evo graf, pa ti meni objasni kak su max performanse na 5000rpm, kad na 6000rpm daje 50ks vise? Ti brkas maksimum i optimum, da u granicama max momenta se najbolje iskoristava, al to nije maximum performansi, to je optimum performansi.
Edit: gledaj bez overboosta
|
Ja se divim količini baljezgarija koju si ti u stanju ispalit. Pa jel tebi nije nakon svega ovog pisanja jasno da je snaga nusprodukt okretnog momenta, a ne obrnuto??
A lijepo ti je UGosu čini mi se dao link i objašnjenje da se podučiš što su konjske snage, kako se računaju/dobiju, itd.
Evo da ti probam još jednom pojasniti - auto ne voziš i NE MOŽEŠ vozit na okretajima na kojima se razvija maximalna snaga - iz dva jednostavna razloga - prvi je da ako auto voziš u istoj brzini na istim okretajima=NE UBRZAVAŠ, a druga stvar je da ti taj toliko čaroban broj maximalne snage o kojoj traljezgaš služi za ono o čemu ti pričam - to bi bila točka idealnog prebacivanja u višu brzinu da bi vratio motor u najvišu točku momenta, tj tamo gdje je motor najjači za daljnje ubrzavanje.
Zašto je to tako, ponavljam, pročitaj onaj veliki post od ubergosua ALI S RAZUMIJEVANJEM.
I upravo zato automobil ne ostvaruje nikakvo značajno daljnje ubrzavanje kad se pretjeruje s okretajima, tj kad se ide preko točke maksimalne snage, jer, eto, rekoh ti po n-ti put čemu ona služi.
Ali već vidim, da će to tebi i dalje biti nejasno....
Edit:
Kad si već linkao elfera turba - vozio sam taj auto - i dok je u zoni max momenta - auto brutalno ubrzava (u 6-oj brzini, da stvar bude jasnija), kad izađeš iz zone max momenta i ideš prema max snazi, ubrzavanje se drastično smanjuje i znatno sporije se dolazi do maksimalne brzine nego je silina postizanja ubrzanja do 5000 okretaja, nakon čega se izlazi iz max momenta. No taj auto je tak i tak toliko jak, da su to male i skoro zanemarive činjenice (pri max snazi motora je i dalje 400Nm moment

), dok se to na normalnim 'ljudskim' autićima itekako primjeti - npr audi a4 1.8t - koliko brzo dođe do 200-210km/h, pa onda 'patnja' dalje do 225-230km/h. To je upravo ono o čemu ja tebi tupim cijelo vrijeme - moment je pokretajuća sila.