Tema: Automobili
View Single Post
Staro 16.12.2011., 09:06   #1645
Overclock
Premium
Moj komp
 
Overclock's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2009
Lokacija: Zagorje
Postovi: 994
Citiraj:
Autor Uber Gosu Pregled postova
Da isti k , Moment je jedinica (mjera) sile (sila koja nije u osi nego oko osi) koju proizvodi jedan MSuI, kada neki msui daje veći moment na 2000rpm onda automatski daje i veću snagu na 2000rpm, kada oba motora T i nonT dođu na 8000 rpm onda oba imaju 200KS ali način na koji su došli tamo je bitan, jer oni neće vozit na 8000 cijelo vrijeme nego će vozit u rasponu 1500-8000 a u tom rasponu je T motor neusporedivo bolji motor. gas do poda na 2000rpm u T motoru daje KICK a u nonT motoru kur** od ovce, samo pravi znalci znaju dobro vozit (pričam o brzoj vožnji) takve nonT motore, ostatak ljudi (većina nas) u nonT motoru baca novce u vjetar u vidu benge i neiskorištenja motora (vožnje izvan max momenta), čak i moment koji je kod T motora veći i u većem rasponu RPMa manje jede spojku jer ne šaltaš 2-3-4-3-2 nego se voziš u 2/3/4 kako ti paše ovisno o stilu...

Uglavnom u "tvom" slučaju sa 2 ista motora samo T i nonT jedina stvar šta turbo (kopmpresor, itd) rade je povećanje stupnja punjenja motora (više smjese goriva i zraka u cilindrima) što rezultira povećanjem sile motora (momenta).

Japanska škola rezonantnog ispuha/upuha (i alu blokova/glava li to je tu nebitno) kompenzira tu manu nonT motora i daje "mali turbo" efekt jer tlak u (rezonantim cijevima) stvara efekat jaček punjenja cilindara i tome veće sile, pogotovo na području RPM na koje je baždaren sustav cijevi (uz popratan zvuk ofc ).

Da ne pričam o tome koliko je lakše vozit T motor laicima i ženama (. )( .) zbog takve krivulje momenta.
Meni ti je sve tu jasno, vodila se fina diskusija o razlici trosenja (habanja) turbo i atmosferskih motora, vatra je krenula kad sam se ja lose izrazil gledajuci krivi primjer, a dezurni flejmer je to dobro iskoristio.

Primjer toga:
ja:Kolko vidim sve je to tu negdje, kad se treba naganjati i jedan i drugi moraju na slicne okretaje, kad se vozi lezerno i jedan i drugi su na niskim okretajima.
Nista ne ukazuje da se atmosferski motor brze trosi, da je opravdano voziti sa 1-2000 rpm-a vise nego li je potrebno, a na istim okretajima se isto trose i isto traju a turbina ce i dalje prva zagrist novcanik.
jopis: (da ne quatam sve, samo izvadak)konjske snage su totalno nebitna stvar u cijeloj prič
jopis:Možeš ti imat u autu 300 konja, ali ako nemaš momenta....
(znaci mozes imati snagu bez momenta, to bi bilo 300 konja na 200rpm?)

ja:Ocito ti ne kuzis da moras i dalje otici po onih 6000rpm na kojima je max snaga, ako zelis potpuno iskoristiti performanse motora naravno.
jopis:I da, NE MORAŠ IĆI 'po onih 6k rpm-a', nego ti je bit vožnje da uvijek voziš auto i šaltaš na način da se krećeš u rasponu NAJVEĆEG MOMENTA a ne max snage motora.
(ocito je kolko se cita i koja je svrha postanja, ako se prica posebno o performansama, onda se ne prica o ekonomiji, ko si kupi auto sa v12 motorom sigurno ne gleda potrosnju)

ja:2000rpm na kojima je max moment, neces dobiti maximalnu snagu a time ni max ubrzanje
buljo:Jesi siguran o ovo što pišeš?
Pogledaj malo sliku sa dyna ako misliš da jesi.
(malo ispod toga je kolega objasnio na dva ubrzanja, trenutno i ukupno, i prilicno je ocito da mislimo slicno samo je svako fokusiran na drugi tip ubrzanja)

Iz diskusije koja je vodila odgovoru koje masine se brze trose, ciji me zakljucak stvarno zanimao, jedna osoba je uspjela okrenuti tok na svoj mlin.

@jopis
jos ne quotas tomosa, znaci tvoje postanje je cisto radi flaming-a
Overclock je online   Reply With Quote