View Single Post
Staro 01.12.2011., 00:31   #7
Neo-ST
Buying Bitcoin
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor Psycho Pregled postova
sve preko tutoriala na netu instalirano i siguran sam da smo .iso koristili za namjestiti
Meni preko USB sticka ne želi bootat .iso, dakle treba mi externi dvd-rom jer Asus EEE ga nema. To je 7" netbook, ima procesor od 900mhz i 4gb unutarnji SSD, vrijednost mu je ispod novog externog dvd-roma.

Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Uzmi PowerISO. Pod Tools ti ima mogućnost izrade bootabilnog usb od *.iso fajla. Tako ja instaliram W7 na kompove/laptope.
Već sam pokušavao sa Unetbootin, to je inače program za raditi bootabilne usb stickove sa linuxima, a sada i sa Poweriso.
Sve šta dobijem je crni ekran i kursor koji žmiga u gornjem lijevom kutu, dakle to je kad bi trebao bootat sa sticka, ali neće.

Citiraj:
Autor Sniper Pregled postova
Pobaj instalirati instalaciju na stick preko Unebootin.

http://unetbootin.sourceforge.net/
Vidi gore

Citiraj:
Autor lutherus Pregled postova
Mountaj img na usb, bootaj sa usba i napravi instalaciju.
Vidi dolje

Citiraj:
Autor Baja 001 Pregled postova
Win32Img Writer? On može zapisat .img na stick.
Vjerovatno ja nisam dovoljno dobro objasnio situaciju, pa ajmo ponovo.
Dakle,
ja trebam dobiti ovaj ekran na EEE-ju:

To bi se trebalo odmah pojaviti nakon boota sa sticka/dvd-roma. Odaberem opciju 7) pa 2), međutim...

1. Win32Img Writer nije uspio dobro mountat image na usb stick. Nakon paljenja dobijem isto šta i kada mountam .iso, dakle crni ekran sa kursorom i to je to.

2. S obzirom da je cilj tvoje preporuke bio mountat image na stick, pretpostavio sam da ovaj program to ne radi dobro pa sam probao sa programom s kojim sam to već prije radio, a zove se PhysGUI (njega inače preporučuju na freenas forumu).
Sada se već ponavljam, jer sam u prvom postu napisao ovo:

Citiraj:
Autor Neo-ST Pregled postova
Postoji kemija, instalacija .img-a, ali to mi iz nekog razloga ne uspijeva, dobijem neki "mountroot" problem (i drugi ga imaju, npr.: http://forums.freenas.org/showthread...rom-quot-error).
Dakle, nakon šta mountam .img na stick sa PhysGUI (uspješno), on boota i nakon nekog vremena umjesto da dobijem gore navedeni izbornik, ja dobijem ovo:

Nakon šta utipkam "?", on izbaci podatke o hard diskovima (srećom imam samo jedan), i njihovim nazivima u FreeBSD obliku. Konkretno, moj je "ad2p1".

Utipkam "ufs:ad2p1", odnosno komanda da mounta UFS sistem na taj disk, i onda dobijem ovo:

Tu sam došao do zida i ne znam dalje.
Čitam da je možda problem ovog mountroota šta je nešto zaostalo iz prošlog sistema u MBR-u glavnog diska, pa da ga zato ovaj ne može mountat i lik kaže da je rješenje instalirati Ubuntu na glavni disk, da pregazi sve podatke na disku, uključujući i MBR, i onda nakon toga instalirati FreeNAS ovako preko .img sticka, međutim i to sam probao, pa opet ništa.
Neo-ST je offline   Reply With Quote