Citiraj:
Autor Psycho
sve preko tutoriala na netu instalirano i siguran sam da smo .iso koristili za namjestiti
|
Meni preko USB sticka ne želi bootat .iso, dakle treba mi externi dvd-rom jer Asus EEE ga nema. To je 7" netbook, ima procesor od 900mhz i 4gb unutarnji SSD, vrijednost mu je ispod novog externog dvd-roma.
Citiraj:
Autor coconut
Uzmi PowerISO. Pod Tools ti ima mogućnost izrade bootabilnog usb od *.iso fajla. Tako ja instaliram W7 na kompove/laptope.
|
Već sam pokušavao sa Unetbootin, to je inače program za raditi bootabilne usb stickove sa linuxima, a sada i sa Poweriso.
Sve šta dobijem je crni ekran i kursor koji žmiga u gornjem lijevom kutu, dakle to je kad bi trebao bootat sa sticka, ali neće.
Citiraj:
Autor Sniper
|
Vidi gore
Citiraj:
Autor lutherus
Mountaj img na usb, bootaj sa usba i napravi instalaciju.
|
Vidi dolje
Citiraj:
Autor Baja 001
Win32Img Writer? On može zapisat .img na stick.
|
Vjerovatno ja nisam dovoljno dobro objasnio situaciju, pa ajmo ponovo.
Dakle,
ja trebam dobiti ovaj ekran na EEE-ju:
To bi se trebalo odmah pojaviti nakon boota sa sticka/dvd-roma. Odaberem opciju 7) pa 2), međutim...
1. Win32Img Writer nije uspio dobro mountat image na usb stick. Nakon paljenja dobijem isto šta i kada mountam .iso, dakle crni ekran sa kursorom i to je to.
2. S obzirom da je cilj tvoje preporuke bio mountat image na stick, pretpostavio sam da ovaj program to ne radi dobro pa sam probao sa programom s kojim sam to već prije radio, a zove se PhysGUI (njega inače preporučuju na freenas forumu).
Sada se već ponavljam, jer sam u prvom postu napisao ovo:
Citiraj:
Autor Neo-ST
|
Dakle, nakon šta mountam .img na stick sa PhysGUI (uspješno), on boota i nakon nekog vremena umjesto da dobijem gore navedeni izbornik, ja dobijem ovo:
Nakon šta utipkam "?", on izbaci podatke o hard diskovima (srećom imam samo jedan), i njihovim nazivima u FreeBSD obliku. Konkretno, moj je "ad2p1".
Utipkam "ufs:ad2p1", odnosno komanda da mounta UFS sistem na taj disk, i onda dobijem ovo:
Tu sam došao do zida i ne znam dalje.
Čitam da je možda problem ovog mountroota šta je nešto zaostalo iz prošlog sistema u MBR-u glavnog diska, pa da ga zato ovaj ne može mountat i lik kaže da je
rješenje instalirati Ubuntu na glavni disk, da pregazi sve podatke na disku, uključujući i MBR, i onda nakon toga instalirati FreeNAS ovako preko .img sticka, međutim i to sam probao, pa opet ništa.