Citiraj:
Autor Lewis
Nema frke jopis - kuzimo se mi (napokon)  .
Sto se tice cijene amortizer i djelova sve mi je to jasno ali ima tu jos jedna druga stavka, cim vide da je ///M zele te oderad  . Amortizer i jedan i drugi ne pravi BMW nego netko za njih to radi (bio to Sachs, Monroe ili netko deseti). Slicna stvar bi bila paralela s grafickim karticama, Nvidia Quadro i Nvidia GeForce (gamerska) sa istim chipom i vecinom djelova a Quadro skuplji 5x puta  . BTW ne zelim reci da su amortizer za M i 2.0D isti jer naravno nisu ali ima slucajeva gdje jesu pa opet razlicita cijena.
Znao sam u par navrata narucivat djelove sasije (razne plastikice, sarafe, kopce, poklopce... i slicno) i kad kazes da je za BMW 3.0 motor zna biti skuplje nego za 2.0 a u biti je isti dio sa drugim kataloskim brojem. U takvim situacijama odem na realoem i provjerim od kojeg jos modela pashe i samo dodjes sa kataloskim brojem i prodjes 30-40% jeftinije za isti dio  . Znas vjerojatno i sam da VAG grupa djeli hrpu djelova a opet za Audi su obicno skuplji nego za Skodu i slicno. jendnstavno nas "deru" di stignu i kako hoce jer racunaju ako imas skuplji auto platit ce si skuplje djelove (kod VWa u servisu sam cak vidio da ni radni sat mehanicara nije iste cijene zavisno od modela/cijene samog auta  ).
|
Naravno, treba netko platiti i marketing...
Btw, navedeni amortizer je svojedobno koštao 4400kn

(1 komad naravno). A ja sam tulio ko kreten i proklinjao M-a kad sam razbio svog iS-a i kad smo platili 2 amortizera 3400kn, dok su tada za običnog 318i 2 kom koštala 1300kn

Samo što je iS dolazio tvornički sa Koni amortizerima, žuti su bili, sjećam se ko da je danas, pa su zato toliko i koštali.
Evo ti banalan primjer, samo nije VAG u pitanju nego 1.6 PSA dizel, koji ide osim u pežo i citrać, i u volvo s40, c30, ford focus, mazde, itd. Cijena vodene pumpe za taj motor varira 100% od volva (najskuplja je kod njih) do forda (kod njih je najjeftinija), a potpuno isti je oem part number. Slična su i kretanja cijene rada, volvo ima najskuplji a ford najjeftiniji sat rada.
Amen je TecDoc, i sam pogledaš točan oem part number, pogledaš sve zamjenske koji postoje i telefon u ruke. Jedino tako se može izbjeći deranje kože s leđa. Mi smo za radionu dolazili do 50% manjih cijena otkad smo 'proširili vidike' sa lokalnih trgovina autodijelovima i samo 2-3 najveća u Zg. Ima i malih trgovaca koji mogu ponuditi odlične cijene, samo treba ili imat sreće pa naletit na njih ili da ih netko preporuči.
Ako trebaš dobrog i pouzdanog trgovca samo za BMW, javi, je da je iz Zg, ali šalje poštom kud treba