Jučer sam pola dana izgubio pokušavajući instalirati FreeNAS7 na svog AsusEEE-ja, ali bezuspješno.
Zašto? Zato jer freenas dolazi kao .iso i kao .img.
.iso se koristi kod full instalacije, a .img kod upgradea sistema ili ako ga mislite koristiti samo na bootabilnom usb sticku/sdcardu, itd., ali meni treba full sistem na hdd-u, tako da mogu hostat web server, instalirati php, mysql, itd.
Probao sam hostat server i preko bootabilne sdcard, ali kaže da nema dovoljno mjesta za to, zato mu treba full instalacija na hdd.
Problem je šta mi ne pada na pamet kupiti externi dvd-rom samo da instaliram FreeNAS, jer cijela poanta tog pothvata i je bila da ne bacim, sada ovaj već zastarjeli, mali Asus EEE koji još može poslužiti kao torrent/ftp/webserver/storage mašina.
Pregledao 10-ak tutoriala, ni jedan ne daje opciju instalacije .iso-a preko usb sticka, samo preko dvd-roma.
Postoji kemija, instalacija .img-a, ali to mi iz nekog razloga ne uspijeva, dobijem neki "mountroot" problem (i drugi ga imaju, npr.:
http://forums.freenas.org/showthread...rom-quot-error).
Probao i rješenje na gornjem linku (instalirati Ubuntu prvo), ali ni to nije pomoglo, a nisam toliko upućen u Linuxe da sam probam naći rješenje
Ima li netko stručniji da baci pogled i pomogne?