Tema: Žderonje
View Single Post
Staro 20.11.2011., 22:41   #23719
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
baš me maltretirao ostatak teriyaki umaka + još extra povrća: poriluk, patliđan, mrkvica, limunov sok, poriluk za dinstanje, đumbir, ljubičasti luk, crvena paprika.

desno je napacani ramstek i pureći medaljoni.

probao ove premium valjuške i odlični su sa umakom nakon pečenja stejka.

Pohrani.com

Pohrani.com

Pohrani.com

inače nakon svih prostudiranih i par isprobanih načina za dobro pečenje stejka uhvatio sam ovaj način:

- stejk dobrano napapriti sa mljevenim paprom, utisnuti papar sa obje strane
- ubaciti ulja preko njega i ja dodam malo biske poželjno to sve obaviti par sati prije, vjerujem da bi 24h bilo još i bolje, ne pretjerivati ukoliko stejk nije u potpunosti prekriven uljem
- izvaditi stejk minimalno 40-60min van frižidera da dođe na sobnu temperaturu kako bi izbjegli hladnu sredinu
- grill tavu sa debelim dnom (koja je iduća investicija) grijati solo minimalno 5min na najjačem plamenu kojeg imate
- dodati ulje i čekati da se ulje lagano počne dimiti
- stejk nasoliti tik prije stavljanja na tavu za neki prosječan komad kojeg možete kupiti kod nas (između 200 i 400g) držati između 2 i 3 minute sa svake strane
- ubrzo nakon okretanja na drugu stranu staviti par finih komada maslaca oko stejka da se sve fino rastopi
- izvaditi stejk van sa vrućom stranom dolje i sa par žlica umaka preliti "hladnu" stranu
- ostaviti ga vani minimalno 10-20min minuta da odleži

BITNO - stejk NIKADA ne bosti vilicom pri okretanju, nego koristiti ISKLJUČIVO hvataljku/kuharsku pincetu, jer ako nedobog probijete vilicom glaziranu stranu, odu sokovi van i generalno sve u vražju mater.

ovako pripremljen stejk može imho konkurirati najboljim stejkhouse-ovima u zg

gore sam spomenuo umak... znači ostalo vam je prilično velika količina lagano smeđeg umaka od pečenja (od maslaca naravno) i onda nutra dec-deciipo vina da se deglazira tava, a prije nego što vino ispari sok od pola/cijelog limuna (ovisno ako hoćete malo kiselkast okus vs. poluraw stejk) i polako stavljati malo po malo vrhnja za kuhanje i dobro mješati kako se ne bi zgrudalo + dosta soli i ponešto papra.

ako ste bolji umak probali od jednostavnijih sastojaka, ja se povlačim sa teme

Zadnje izmijenjeno od: syss. 20.11.2011. u 23:00.
syss je offline   Reply With Quote