Citiraj:
Autor pinkskin
Ja imam kabal jedno 10 metara od splitera do rutera i pad brzine je 0.1Mbita, to je mjerio tehničar T-coma.
Pod 4-žični kabal vjerojatno misli na telefonski kabal, oni stariji su bili sa 2 žice, mada ako je i taj ispravan nevidim razloga zašto ga mjenjati.
probaj posudit od nekon frugi modem i spoji ga kablom odmah do splitera, i vidiš kakvo će onda stanje bit
|
Pa ja sam kupio normalan telefonski kabal (žuta - zelena - crvena - crna) ali spojio sam samo zelenu i crvenu žicu na glavni vod jer i prije sam vidio tako da je bilo spojeno samo na dvije žice glavnog voda.
Iskreno ne znam čemu koja žica glavnog voda služi, ali šta ću dobiti kakti veću propusnost ako još crnu i žutu spojim na glavni vod? Iskreno malo sam pogubljen sa tom crnom i žutom žicom jer mi prof. rekao da to služi za napajanje telefona. (?)
Aj zamolio bih vas odgovore na ova pitanja.
Glavni vod. Dolaze 4 žice (1.crvena, 2.crna, 3.narančasta, 4.plava). Čemu koja žica služi? Inače do jučer mi je kabel do splitera bio spojen na samo prve dvije žice (1.crvena, 2.crna). Što dobivam spajanjem na još ostale dvije žice (3.narančasta, 4.plava)?
Sada sam primjetio i sa bugovog foruma i šta je ovaj lik rekao sa CAT5 kabelom. Jel postignuta bolja propusnost sa tim kabelom? Sada sam išao usporediti ta dva kabla i uvidio da ovaj u telefonskom kabelu je tanji a i sastoji se od više tanjih žičica koje možda dobro ni ne mogu spojiti na vod jer se nedaju baš ni zavrnuti. Sječam se da je prije bio deblji kabel, znači cijeli u komadu (ne od više tanjih žičica) od voda do splitera dok ja nisam zamjenio sa telefonskim kabelom.
Jel bi možda došlo i do poboljšanja i da od splitera do routera puknem CAT5 kabel? Tj. ne mislim cijeli nego recimo njegove dvije žice (na bugu vidim da lik priča od plavoj i plavobijeloj) i to sve zakrimpam? Biti će problem na RJ11 konektor zbog debljine žica, ali nabavi se spliter sa RJ45 standardom.